Verkkouutiset

Itsenäisyyden kannattajat ensi kertaa johtoon Skotlannissa

Skotlannissa itsenäisyyden kannattajat ovat nousseet ensi kertaa johtoon mielipidemittauksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Sunday Timesin sunnuntaina julkaiseman mittauksen mukaan Skotlannin itsenäisyyttä kannattaa nyt 51 prosenttia skoteista. Itsenäisyyttä vastustaa mittauksen mukaan 49 prosenttia vastanneista.

Vielä kuukausi sitten lehden vastaavassa mittauksessa ero unionissa pysymisen hyväksi oli 22 prosenttia. Vastaavaa siirtymä on ollut havaittavissa useissa muissakin mittauksissa, joita on ilmestynyt kampanjan aikana tuhka tiheään.

Pääministeri, konservatiivipuolueen puheenjohtaja David Cameron ja varapääministeri, liberaalidemokraattien johtaja Nick Glegg ja oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja David Miliband ovat luvanneet skottilaisille enemmän itsenäistä määräysvaltaa, jos ei-äänet voittavat.

Skotlannin ja Britannian hallitukset ovat myös julkaisseet ristiriitaisia arvioita Skotlannin itsenäistymisen talousvaikutuksista. Skotlantilaisten mukaan itsenäinen Skotlanti hyötyisi erosta vuoteen 2030 mennessä noin 6 miljardia euroa vuosittain.

Brittiministerit ovat puolestaan väittäneet, että maa hyötyisi vuosittain noin 1 700 euroa asukasti kohti, jos se päättäisi pysyä osana nykyistä emämaataan.

Britannia on myös ilmoittanut, että jos Skotlanti itsenäistyy, sen valuutta ei ainakaan ole punta.

Aiemmin itsenäinen Skotlannin kuningaskunta solmi personaaliunionin Englannin kanssa vuonna 1603 ja yhdistyi vuonna 1707 Englannin kanssa yhdeksi valtioksi.

Kansanäänestyspäivä on 18. syyskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)