Verkkouutiset

Ulkoministerin selitys kohupuheelleen: miehittäjän tullessa eivät paperitakuut riitä

Puolan Radek Sikorskin mukaan hänen tehtävänsä on myös testata liittolaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolan ulkoministeri Radek Sikorskin uutisoitiin kesäkuussa todenneen julki tulleessa keskustelutallenteessa, että Puolan liitto Yhdysvaltojen kanssa on täysin arvoton ja jopa haitallinen väärän turvallisuuden tunteen vuoksi. Tästä nousi kohu.

Sikorski kertoo nyt Ozy-julkaisun ja Welt am Sonntagin haastattelussa, mistä oli kyse.

– Tammikuussa Venäjä painosti jo suuresti naapuriamme Ukrainaa, mutta meillä ei vielä ollut Naton vahvistuksia, joita on saatu jossain määrin sen jälkeen. Meillä oli kymmenen Naton sotilasta alueella – tuskinpa tarpeeksi vakuuttamaan Venäjää, Radek Sikorski toteaa kohukeskustelun aikaisesta tilanteesta.

– On muistettava että kansallistraumamme ulottuu syyskuuhun 1939. Tuolloin meillä oli aikansa supervallan eli Britannian imperiumin takeet avata toinen rintama Puolan puolesta sodan 14. päivä, jos Saksa miehittäisi, eikä mitään tapahtunut kun Saksa miehitti.

– Kun olet Puolan ulkoministeri, tehtävääsi kuuluu testata liittolaisiasi, Sikorski selvittää.

Hänen mukaansa ”meille ei riitä saada takuut paperilla miehittäjää vastaan taistelemisesta ilman Naton todellista kykyä täyttää niitä (takuita). Me tiedämme, että suurten joukkojen siirtäminen ympäri maapalloa kestää kuukausia”.

Sikorskin mukaan Venäjän aggression varalta on valmiussuunnitelma.

– Odotamme maiden täyttävän nuo suunnitelmat silloin kun on kova paikka (hyökkäyksen aikana), jos ne ovat valmiita harjoittelemaan ja sijoittamaan joukkoja Puolaan silloin kun on helppoa (ennen konfliktin puhkeamista).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)