Verkkouutiset

Ministerin nauhoite vuodettiin julki – skandaali koettelee Puolan hallitusta

Puolalaislehti kertoi sunnuntaina saaneensa käsiinsä nauhoitteen, jossa ulkoministeri Radek Sikorski kuvailee maan vahvaa liittoa Yhdysvaltain kanssa haitalliseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Wprost-lehden mukaan Puolan ulkoministeri Radek Sikorski sanoo nauhalla, että Puolan vahva liitto Yhdysvaltain kanssa ”on täysin arvoton, ja se on jopa haitallinen, koska se luo teennäisen turvallisuuden tunteen”.

Lehden mukaan nauhalla Sikorskiksi tunnistettu henkilö kertoo entiselle valtiovarainministerille Jacek Rostowskille, että puolalaiset uskovat naiivisti oman turvallisuutensa vahvistuvan Yhdysvaltojen avulla.

Sikorski käyttää karkeaa kieltä kuvaillessaan, kuinka tämän kaltaiset uskomukset ovat hölynpölyä ja kuinka Puolan ja Yhdysvaltojen liitto aiheuttaa konflikteja Saksan ja Venäjän kanssa.

Toistaiseksi ei ole saatu virallista vahvistusta sille, että nauhalla puhuva henkilö on Sikorski. Puolan hallitsevan puolueen (kristillisdemokraattinen kansalaisfoorumi PO) kahden johtohenkilön väitetty keskustelu käytiin varsovalaisessa ravintolassa tammikuussa.

Skandaali alkoi jo viikko sitten, kun Wprost julkaisi Puolan sisäministerin ja Puolan keskuspankin pääjohtajan välisestä yksityiskeskustelusta tehdyn nauhoitteen, joka on saanut puolalaiset raivostumaan.

Vuonna 2013 tehdyssä nauhoituksessa sisäministeri Bartlomiej Sienkiewicz neuvottelee keskuspankin johtajan ja entisen pääministerin Marek Belkan kanssa siitä, millä ehdoilla keskuspankki suostuisi auttamaan hallitusta sen kaavailemissa velkaantumisen ehkäisytoimissa.

Belka toteaa nauhalla Sienkiewiczille, että keskuspankki suostuu auttamaan hallitusta, mikäli silloiselle valtiovarainministerille Jacek Rostowskille annetaan lähtöpassit. Rostowski korvattiin vuoden 2013 lopulla. Hänen seuraajansa Mateusz Szczurek sai varsin positiivisen vastaanoton keskuspankilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)