Salaisen asiakirjan mukaan Saudi-Arabia tiesi massateloitusten seuraukset, mutta teloitti silti

Vuodetun muistion perusteella Saudi-Arabian hallitus oli tiedostanut täysin teloitusten seuraukset.

  • LKS 20160105 AHR5; Supporters of Iraqi Shiite cleric Moqtada al-Sadr hold posters of prominent Shiite cleric Nimr al-Nimr during a demonstration in the capital Baghdad on January 4, 2016, against Nimr's execution by Saudi authorities. Sunni-ruled Saudi Arabia severed diplomatic ties with Shiite-dominated Iran, its long-time regional rival, after angry demonstrators attacked the Saudi embassy in Tehran and its consulate following Nimr's execution. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

    Bagdadin mielenosoituksessa kannettiin maanantaina Nimr al-Nimrin kuvia.

    ()

Brittilehti Independent on saanut haltuunsa Saudi Arabian turvallisuuspalvelun Riadin osaston lähettämän muistion, jossa paikalliset turvallisuusviranomaiset eri puolilla maata määrätään peruuttamaan kaikki lomat vuodenvaihteesta lähtien. Lisäksi paikallisten turvallisuuspalvelun osastojen käsketään olla ”korkeimmassa mahdollisessa valmiudessa”, kunnes toisin käsketään.

Independentin mukaan muistio on toimitettu turvallisuuspalvelun päälliköille niillä alueilla, joilla teloituksia tehtiin. Asiakirja on merkitty "erittäin kiireiseksi".

Saudi Arabia teloitti lauantaina kaikkiaan 47 ihmistä. Osa joutui teloitusryhmän eteen ja osa mestattiin.

Erityisesti teloitettujen joukossa olleen tunnetun shiiaoppineen Nimr al-Nimrin surma on johtanut valtavaan diplomaattiseen kriisiin arabimaailmassa. Raivostuneet mielenosoittajat ovat muun muassa iskeneet Saudi-Arabian Iranin suurlähetystöön shiiavoittoisessa Teheranissa.

Muistion hankkineen ihmisoikeusryhmä Reprieven mukaan asiakirja osoittaa, että massateloitukset olivat poliittisia.

”Kirje osoittaa, minkä tason valmisteluja saudiviranomaiset tekivät ennen lauantaita”, toteaa Reprieven kuolemantuomioita tutkivan tiimin johtaja Maya Foa.

Hänen mukaansa kirjeestä ilmenee, että Saudi-Arabian johto oli ennakoinut teloitusten seuraukset ja päättänyt silti suorittaa teloitukset.

”Jos Saudi-Arabian hallitus todella haluaa lunastaa paikkansa kansainvälisellä areenalla, on sen lopetettava mielenosoittajien kiduttaminen ja teloittaminen ja sitouduttava reiluihin ja läpinäkyviin oikeudenkäynteihin.”

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.