Verkkouutiset

Saksan hallitus katsoo Turkin olevan alusta islamistisille terroristijärjestöille

Saksan hallituksen mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut militantteja ryhmittymiä Lähi-idässä, kertoo ARD.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan Yleisradion, ARD:n, haltuunsa saamassa Saksan hallituksen linjauksessa todetaan, että Turkki on tietoisesti tehnyt yhteistyötä terroristijärjestöjen kanssa jo vuosien ajan.

Linjauksessa on kyse luottamukselliseksi luokitellusta vastauksesta Saksan vasemmistopuolueen kysymykseen.

”Hallituspuolue AKP:n ja presidentti Erdoganin lukuisat solidaarisuusjulistukset ja tuen osoitukset Egyptin Muslimiveljeskunnalle, Hamasille ja Syyrian opposition islamistisille, aseistetuille ryhmille alleviivaavat heidän ideologista yhteenkuuluvuuttaan muslimiveljilleen”, Saksan hallituksen linjauksessa todetaan.

Euroopan unioni on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Saksan hallituksen linjaus on ensimmäinen laatuaan, jossa Turkin presidentin yhteys terroristijärjestöihin todetaan virallisesti.

Saksan hallituksen linjauksen mukaan Turkki on tiivistänyt yhteyksiään Hamasiin tarkoituksellisesti.

”Ennen kaikkea vuodesta 2011 lähtien vähitellen islamisoidun Ankaran sisä- ja ulkopolitiikan tuloksena Turkista on tullut Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa toimivien islamististen ryhmittymien keskeinen toiminta-alusta”, hallituksen paperissa todetaan.

Hallituksen linjauksen liitteessä todetaan, että valtion edun kannalta ei ole mahdollista julkistaa hallituksen linjausta. Tämän liitteen on kirjoittanut sisäministeriön parlamentaarinen valtiosihteeri Ole Schröder.

ARD:n asiaa koskevassa uutisjutussa todetaan, että ristiriita julkisiin linjauksiin on ilmeinen. Liittokansleri Angela Merkel ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ovat tietoisesti välttäneet Turkkia kritisoivia linjauksia pakolaiskriisin alkamisesta lähtien. He osoittivat myös ymmärrystä Turkin viranomaisia kohtaan vallankaappausyrityksen jälkihoidon suhteen.

ARD:n pääkauapunkitoimituksen mukaan sisäministeri Thomas de Maizièren kabinetti ei ole laatinut vastaustekstiä yhteistyössä ulkoministeriön kanssa, jolle kysymys periaatteessa kuuluisi vastattavaksi. Virallisesti sisäministeriön laatima vastaus kuitenkin tulkitaan hallituksen kannaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)