Verkkouutiset

Ruotsin puolustusministeri: Suomen kanssa brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön

Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi ja Suomi analysoivat yhdessä mahdollista osallistumistaan JEF-yhteistyöhön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin puolustusvoimat suunnittelee liittymistä seitsemän Nato-maan muodostamaan sotilasyhteistyöhön JEF:ään (Joint Expeditionary Force), puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo Dagens Nyheterille. Iso-Britannia-johtoiseen JEF:ään kuuluu lisäksi Tanska, Norja, Viro, Latvia, Liettua ja Alankomaat.

– Vaikka Britannia eroaa EU:sta, maan puolustusministeri on vakuuttanut, että Iso-Britannia haluaa olla aktiivinen toimija ja kantaa vastuunsa Euroopan turvallisuudesta, Hultqvist sanoo.

Hultqvist allekirjoitti kesäkuussa 2016 yhdessä brittikollegansa Michael Fallonin kanssa yhteistyösopimuksen, johon ei sisältynyt Ruotsin osallistuminen JEF:ään. Nyt britit ovat kuitenkin ilmaisseet haluavansa Ruotsin mukaan.

– Olemme myös keskustelleet Suomen kanssa, ja meidän pitäisi yhdessä analysoida mahdollista osallistumista JEF-yhteistyöhön, Hultqvist sanoo.

JEF:llä ei ole pysyviä joukkoja, mutta jäsenmaat tarjoavat yhteistyöhön yksikköjä, jotka osallistuvat yhteispuolustukseen kriisitilanteissa.

Hultqvist ei näe ongelmaa siinä, että Ruotsi ei kuulu Natoon, vaikka muut JEF-maat kuuluvat.

– JEF ei ole Nato-joukkoja vaan brittijohtoinen operaatio. Tämä tarkoittaa, että voimme osallistua operaatioihin ilman minkäänlaisia sitoumuksia, Hultqvist sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)