Verkkouutiset

Ruotsi uudisti sotilasdoktriininsa – ”asevoimien alasajo ei voinut jatkua”

Ruotsi panostaa puolustukseen kiristyvässä uhkaympäristössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsi on uudistanut puolustusdoktriiniaan vastaamaan nykyiseen uhkaympäristöön. Asiasta uutisoivan amerikkalaisen Defense Newsin mukaan Ruotsi on siirtymässä kohti aiempaa ”aggressiivisempaa mallia”. Siihen kuuluu joukkojen modernisointia ja kehittyneiden asejärjestelmien käyttöön ottoa. Tulevaisuudessa Ruotsi haluaa vahvistaa asevoimiensa kykyä iskeä kovaa ja kestävästi mahdollista vihollista vastaan.

Ruotsin uuden puolustusopin mukaisesti maata tulisi kyetä puolustamaan joko yksin tai yhdessä monikansallisten liittolaisten, kuten Naton tai mahdollisesti muiden Pohjoismaiden tai Euroopan valtioiden kanssa.

Puolustus on ollut Ruotsissa viime vuosina kovan yhteiskunnallisen keskustelun aiheena. Maan asevoimien entinen komentaja kenraali Sverker Göranson kohautti vuonna 2013 toteamalla puolustukseen tehtyjen leikkauksien johtaneen siihen, ettei maata voitaisi puolustaa nykyarmeijalla viikkoa pidempään.

”Asevoimien kykyjen alasajo oli huomattavaa, eikä se voinut jatkua. Elämme nyt ennalta arvaamattomampaa aikaa. Vanha sotilasdoktriini muodostui kylmän sodan jälkeen. Silloin Ruotsi uskoi, että Venäjä oli matkalla todelliseksi demokratiaksi, joka ei enää uhkaisi maatamme tai sen naapureita”, Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän toimet Ukrainassa ja Krimillä olivat varoitus kaikille Venäjän johdon arvaamattomuudesta. Tästä huolimatta Ruotsin hallituksen ja armeijan virallinen linja on, ettei Venäjä muodosta maalle suoraa uhkaa.

Ruotsin asevoimien komentajan kenraali Micael Bydénin mukaan uudessa sotilasdoktriinissa näkyy aggressiivinen halu voittaa mahdollinen konflikti.

”Jos meidän on jostain syystä puolustauduttava yksin, vannon, että asevoimat tekevät aseet kädessä kaikkensa viimeiseen mieheen ja naiseen asti”, hän toteaa.

Ruotsin retoriikka Venäjän suuntaan on ollut viime aikoina tiukkaa. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ryöpytti Venäjää viime Suomen vierailullaan. Hultqvist muun muassa luonnehti Venäjää pahimmaksi uhkaksi Euroopan turvallisuudelle.

– Venäjän toiminta muodostaa suurimman turvallisuuspoliittisen koetuksen lähialueillemme kylmän sodan päättymisen jälkeen, hän totesi

Ruotsin puolustusministerin mukaan Venäjä kykenee yhdistämään sotilaalliset voimakeinot ja muiden konstien, kuten informaatio-operaatioiden, käytön. Tämän korostaa hänen mukaansa transatlanttisen yhteistyön merkitystä.

Kun ministerille huomautettiin hänen Venäjä-puheidensa suoruudesta, korosti hän vain puhuvansa asioista niin kuin ne ovat.

– Tässä ei ole mitään ihmeellistä, jos tätä ei saa sanoa suoraan, en tiedä, miten todellisuuteen sitten pitäisi suhtautua. Jos asioista puhutaan, on niistä puhuttava suoraan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)