"Viholliset asuvat kaupungeissamme – reagoiminen on velvollisuus"

Italian pääministeri Matteo Renzi vaati tiukasti toimia ISIS-terroristeja vastaan Belgian iskujen jälkeen.

  • LKS 20160308 STR219; Italian Prime Minister Matteo Renzi talks to the media at the end of a Special EU Summit on migrants held at the European Union Council building in Brussels, on March 08, 2016.  European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu. / AFP / THIERRY CHARLIER - LEHTIKUVA / AFP

    Italian pääministeri Matteo Renzi.

    ()

– Tämä ei ole hetki impulsiivisille reaktioille. Vaikka olemme raivoissamme, pysymme rauhallisina, jotta tekomme muuttuu suunnitelmaksi, strategiaksi, joka tuhoaa Islamilaisen valtion, sosialistipääministeri Matteo Renzi sanoi yleisradioyhtiö RAI:n mukaan.

Hänen mukaansa tämän hyökkäyksen symbolinen merkitys on huomattu.

– Attentaatit tehtiin muutaman sadan metrin päässä sieltä, missä EU:n valtionpäämiehet kokoontuvat ja missä EU:n hallinto sijaitsee. He iskivät Belgiaan, mutta he iskivät myös EU:n pääkaupunkiin, hän sanoi.

Renzin mukaan "on tullut hetki sanoa hyvin selvästi ja ilman kiertelyä … että uhka on maailmanlaajuinen, mutta tappajat ovat myös paikallisia. Vihollinen ei siis ole vain se, joka on kaukana, vaan vihollinen kätkeytyy myös Euroopan kaupunkien sydämeen, pääkaupunkiemme liepeille".

– Reagointi on velvollisuus (terrorin) uhreille ja niille, jotka haluavat elää vapaassa maanosassa, hän sanoi.

Renzi varoitti myös helpoista ratkaisuista, kuten rajojen sulkemisista.

– Se, joka kuvittelee, että rajojen sulkeminen ratkaisisi ongelman ja se, joka tarjoilee helppoja ratkaisuja, ei ota huomioon sitä, että usein viholliset asuvat kaupungeissamme.

Italian pääministerin mukaan "tämä vihollinen (ISIS) lyödään, mutta se vaatii kuukausia ja vuosia ja kaiken meidän energiamme". Renzin mukaan tarvitaan EU:n yhteinen vastaus sekä turvallisuus- ja tiedusteluorganisaatioiden entistä tiiviimpää yhteistyötä

EU:n turvallisuus- ja tiedusteluyhteistyön puolesta puhui muun muassa tiistaina myös Ranskan presidentti Francois Hollande.

Lue myös: EU: Teko vahvistaa päättäväisyyttämme puolustaa eurooppalaisia arvoja suvaitsemattomien hyökkäyksiltä

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.