Verkkouutiset

Putinin KGB-ajan salaiset DDR-dokumentit julki

Asiakirjat valottavat Vladimir Putinin aikaa neuvostotiedustelun palveluksessa 1980-luvun Itä-Saksassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolmikymppinen tuleva Venäjän presidentti Vladimir Putin toimi Itä-Saksan Dresdenissä KGB-upseerina 1984–1989. Tiedot presidentin tästä menneisyydestä on tiettävästi Venäjällä tuhottu.

Menestyskirjan Putin’s Kleptocracy: Who Owns Russia? (Putinin kleptokratia: kuka omistaa Venäjän?) kirjoittanut Miamin yliopiston valtiotieteen professori Karen Dawisha ja tutkija Sarah-Christian Müller onnistuivat löytämään Saksan Bstu-arkistosta Itä-Saksan salaisen poliisin eli Stasin (Ministerium für Staatssicherheit) asiakirjoja, jotka valottavat Putinin KGB-historiaa.

Asiakirjat löytyvät tästä linkistä.

Verkkouutiset tutustui Dawishan ja Müllerin Stasi-aineistoon. Eräät asiakirjoista vahvistavat Vladmir Putinin Saksan ajasta jo kerrottuja tietoja.

Asiakirjoissa merkittävä henkilö on Matthias Warnig, joka nykyisin toimii Nordstream-kaasuputkiyhtiön toimitusjohtajana.

Venäjällä ja Saksassa merkittävän talousvaikuttajan ja Putinin yhteinen historia ulottuu kauemmas kuin kumpikaan miehistä on myöntänyt julkisesti.

Värväsi Stasin agentin

Vuonna 2000 saksalainen Klaus Zuchold väitti Sunday Timesin haastattelussa toimineensa aikanaan Stasin agenttina Putinin vanhassa asemapaikassa Dresdenissä. Zuchold sanoi tutustuneensa Putiniin 1985 ja kertoi Putinin värvänneen hänet KGB:n palvelukseen tammikuussa 1990.

11 kuukautta myöhemmin Zuchold antautui Saksojen yhdistyttyä ja paljasti Saksan tiedustelulle neljä KGB:lle vuosia vakoillutta itäsaksalaispoliisia. Dawishan ja Müllerin mukaan Zuchold antoi viranomaisille myös runsaasti tietoja värvääjästään Putinista.

”Putin oli selkeästi ylpeä siitä, että hän ollut KGB:n palveluksessa. Se oli hänen elämänsä. Hän näytti minulle rannekellonsa. Siinä oli kaiverrus joltain KGB-jehulta. Hän rakasti tarinoita Venäjän suuresta menneisyydestä ja sankareista”, Zuchold sanoi vuonna 2000.

Dawisha ja Müller löysivät Stasin arkistoista Zucholdia käsittelevän henkilöstömapin, jollaista Stasi piti jokaisesta työntekijästään. Asiakirjat kertovat, miten Zuchold todella työskenteli Stasin Dresdenin toimistossa vuodesta 1982 alkaen.

Palkinto Stasin päälliköltä

Vladimir Putin on itse kuvaillut aikaansa Dresdenissä pitkäveteiseksi paperinpyörittelyksi. Stasin arkistoista löytyy kuitenkin ainakin kolme mainintaa, joiden perusteella hänen asemansa Itä-Saksassa on ollut virallisesti väitettyä keskeisempi.

Putinille myönnettiin Itä-Saksan kansanarmeijan pronssinen ansiomitali 7. helmikuuta 1988.

”On huomionarvoista, että Putin oli yksi vain viidestätoista neuvostoliittolaisesta, jotka saivat tuolloin mitalin Stasin päälliköltä Erich Mielkeltä. Hän oli myös vain 36-vuotias. Muiden palkittujen keski-ikä oli 54″, Dawisha kirjoittaa Putin-kirjassaan.

Toinen mielenkiintoinen Putinia koskeva merkintä liittyy joulukuulle 1988 päivättyyn Stasin listaan ”neuvostotoverien ja heidän puolisoidensa syntymäpäivistä”. Siinä Putinin nimen perässä lukee suluissa parteisekretär eli puoluesihteeri. Dawisha ja Müller pitävät tätä ”epätavallisen merkittävänä” sellaiselle henkilölle, joka omien sanojensa mukaan toimi vain rutiinitehtävissä.

Kolmas merkittävä Putiniin liittyvä asiakirja on päivätty syyskuulle 1989. Siinä ”yhdysupseeriksi” tituleerattu Putin pyytää kirjeitse apua Dresdenin Stasin päällikkönä toimineelta kenraalimajuri Horst Böhmiltä puhelinlinjan järjestämiseen KGB:n keskeisenä tiedonantajana toimineen henkilön kotiin.

Vähäpätöiseltä vaikuttava kirje on merkityksellinen kahdesta syystä. Putinin ei ole aiemmin tiedetty toimineen Dresdenissä KGB:n ja Stasin yhdysupseerina. Lisäksi se, että Putin saattoi ottaa suoraan yhteyttä Stasi-päällikkö Böhmiin tällaisessa asiassa, kertoo hänen asemansa olleen korkea.

Vanhoja ystäviä

Samassa tilaisuudessa, jossa Putin palkittiin armeijan ansiomitalilla, oli asiakirjojen mukaan läsnä myös Matthias Warnig. Dresdenissä Stasin yliluutnanttina palvellut Warnig ylennettiin tuolloin kapteeniksi.

Warnig ja Putin tapasivat hyvin todennäköisesti tilaisuudessa tai ainakin sen jälkeisissä juhlissa.

Toinen samassa kaupungissa palvelleita tiedustelu-upseereita varmuudella yhdistävä merkintä liittyy arkistosta löytyneeseen ryhmäkuvaan. Se otettiin Dresdenin panssarimuseossa. Neuvostoarmeijan 70-vuotisjuhlilla otetusta kuvasta löytyvät Putin, Warnig ja myöhemmin Putinin lähipiiriläisenä merkittäväksi teollisuusmieheksi Venäjällä noussut Sergei Chemezov.

Tiedot Putinin ja vuodesta 1975 Stasin palveluksessa olleen Warnigin todennäköisistä kohtaamisista Dresdenissä jo 1980-luvulla ovat merkittäviä. Molemmat miehet ovat julkisesti kiistäneet tavanneensa ennen vuotta 1991, jolloin Putin oli jo eronnut KGB:n palveluksesta ja siirtynyt Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin hallintoon.

Esimerkiksi The Guardian kertoi tässä jutussaan syksyllä, kuinka saksalaisen Dresdener-pankin Venäjän laajentumisesta tuolloin vastannut Warnig ja Putin tapasivat ensi kertaa Putinin toimistossa Pietarissa lokakuussa 1991.

Miesten sanotaan tulleen hyvin toimeen keskenään. Dresdener avasi konttorin Pietariin jo saman vuoden joulukuussa ja vuonna 1993 siitä tuli ensimmäinen länsimainen kansainvälinen pankki Venäjällä.

Pankin laajentumisen Venäjälle ja nimenomaisesti Pietariin kerrotaan olleen Warnigin ajatus.

Matthias Warnig toimii nykyisin Putinin lähipiiriläisten pankkinakin tunnetun VTB Bankin ja venäläisen energiajätti Rosneftin hallituksissa. Lisäksi Warnig on maailman suurimman alumiinintuottajan Rusalin hallituksen puheenjohtaja ja Suomessa Suomenlahden kaasuputkesta tunnetun Nordstream-kaasuputkiyhtiön toimitusjohtaja.

Warnigin ura Stasissa tuli julki vasta vuonna 2005.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)