Verkkouutiset

Näin USA aikoo lopettaa Kim Jong-unin ydinaseohjelman

Pohjois-Korean tilanne ei ole asiantuntijoiden mukaan niin kireä kuin väitetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korean niemimaan tilanne vaikuttaa päällepäin varsin tulenaralta. Yhdysvallat on siirtänyt alueelle niin lentotukialuksen kuin ydinsukellusveneenkin.

Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea on jatkanut samaan aikaan sotaisia puheita ja esitellyt aseitaan.

Mediatietojen mukaan Kiinan Pohjois-Korean rajan kaupungeissa on jo alettu varautua mahdolliseen pakolaisaaltoon. Pohjois-Koreassa on taas suljettu bensa-asemia. Joidenkin mielestä se voi viitata sotavalmisteluihin.

Asiantuntijoiden mielestä pahalta näyttävä tilanne ei kuitenkaan ole niin vakava kuin miltä se näyttää.

– Todellisuus ei ole niin kireä kuin mitä molempien puolien retoriikka antaisi ymmärtää, Johns Hopkins yliopiston Pohjois-Korean asiantuntija Joel S. Wit sanoo New York Timesille.

Pohjois-Korean johtaja on esimerkiksi jatkanut julkisia esiintymisiään täysin normaaliin tapaan. Viime viikonloppuna Kim tutustui sikatilaan. Bensa-asemien sulkemiset voivat taas kieliä, että maassa varaudutaan siihen, että Kiina alkaa rajoittaa polttoainevientiään eristäytyneeseen diktatuuriin.

Jännitteet eivät näy erityisemmin Etelä-Koreassakaan. Riskialueiden evakuoinnista ei ole puhettakaan, Yhdysvallat ei ole lähettämässä lisää joukkoja Etelä-Korean maaperälle eikä Yhdysvaltojen Soulin lähetystö ole ohjeistanut diplomaatteja pakkaamaan tavaroitaan.

Tämä kaikki tapahtui vuonna 1994, kun Yhdysvaltojen silloinen presidentti Bill Clinton kaavaili ennaltaehkäisevää iskua pohjoiskorealaiseen ydinlaitokseen plutoniumin tuotannon estämiseksi.

Uusi tilanne

– En usko, että olemme matkalla sotaan, mutta olemme erilaisessa vaiheessa, presidentti George W. Bushia Pohjois-Korean asioissa neuvonut Victor D. Cha arvioi.

Cha johtaa Georgetownin yliopiston Aasian tutkimuksen ohjelmaa. Hän huomauttaa, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpilla voi olla edessään tilanne, jota yksikään Yhdysvaltojen presidentti ei ole kohdannut.

Pohjois-Korea kehittää kuumeisesti mannertenvälistä ohjusta, jonka se voisi varustaa ydinkärjellä. Joidenkin tiedusteluarvioiden mukaan Yhdysvaltoihin asti kantava ydinohjus voisi olla toiminnassa jo kolmen vuoden sisällä.

Donald Trump kutsui keskiviikkona Yhdysvaltojen senaatin jäsenet kuulemistilaisuuteen Pohjois-Korean strategiastaan.

Tilaisuudessa puhuivat Trumpin lisäksi Yhdysvaltojen Tyynenmeren joukkojen komentaja, amiraali Harry B. Harris, ulkoministeri Rex Tillerson, puolustusministeri James Mattis, tiedustelujohtaja Dan Coats ja asehaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Joseph F. Dunford Jr.

Osallistujien mukaan sanoma jäi ohueksi.

– Uutta oli hyvin vähän josko ollenkaan. On yhä epäselvää, mikä strategiamme ja politiikkamme on, senaattori Richard Blumenthal (d.) kommentoi.

Jotkut muut demokraatit pohtivat, oliko tilaisuus järjestetty näön vuoksi. Donald Trumpia on kritisoitu siitä, ettei hän ole onnistunut ennen virkaan astumistaan asettamissaan ensimmäisen 100 päivän tavoitteissaan.

Jopa jotkut republikaanisenaattoreista arvostelivat kuulemistilaisuutta.

Senaatin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Bob Corker ihmetteli, miksi tilaisuus järjestettiin juuri tällä viikolla. Hän kieltäytyi kommentoimasta enempää.

– Voin vain sanoa, että se oli ihan ok.

Tilaisuus keräsi myös kiitosta. Esimerkiksi demokraattisenaattori Chris Coons kutsui sitä ”selventäväksi”. Hänen mukaansa Trumpin hallinnon strategia on järkevä ja tasapainoinen.

Amerikkalaismedian mukaan Trump puhui senaattoreille alle kolme minuuttia ennen kuin päästi muut ääneen.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat pyrkii painostamaan Pohjois-Koreaa purkamaan ydin- ja ohjusohjelmansa kiristämällä talouspakotteita ja käyttämällä diplomaattisia keinoja.

Presidentti korosti myöhemmin toimittajille päätyneensä strategiaan, joka keskittyy Kiinan taivuttamiseen painostamaan Pohjois-Koreaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)