Verkkouutiset

Matematiikka on Hillary Clintonin puolella – muutama osavaltio ratkaisee USA:n vaalit

Presidentti saatetaan valita käytännössä Pennsylvaniassa ja Virginiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Donald Trump on kampanjoinut USA:n presidentiksi poikkeuksellisesti paljon myös kannaltaan sekä varmoina että mahdottomina pidetyissä osavaltioissa. Tämä on ihmetyttänyt monia.

Tällä viikolla Trumpin kampanja osti 10 miljoonan dollarin tv-ajan mainokselleen, joka näkyy alla alimmaisena, yhdeksästä USA:n osavaltiosta. Ostoslista paljastaa, mitkä osavaltiot todella ovat pelissä ja joista taistellaan.

Trump osti mainoksia (suluissa ao. osavaltion valitsijamiesten määrä) Ohiosta (18), Pohjois-Carolinasta (15), Pennsylvaniasta (20) ja Floridasta (29) sekä Virginiasta (13), New Hampshiresta (4), Iowasta (6), Coloradosta (9) ja Nevadasta (6).

Nuo ovat avainosavaltioita, jotka pienin variaatioin ovat samoja kuin edellisissäkin presidentinvaaleissa. Virginia, Pohjois-Carolina ja Colorado ovat viime vuosina siirtyneet aiemmasta republikaanien hallinnasta demokraattien suuntaan.

Sininen muuri

USA:n presidentinvaaleissa 2012 Barack Obama sai 332 ja Mitt Romney 206 valitsijamiestä. Voittoon tarvitaan 270.

Hillary Clintonin tukena on ”sininen muuri” hänen kannaltaan varsin varmoja demokraattien osavaltioita, joista tulee yhteensä 242 valitsijamiestä. Käytännössä Donald Trumpin on siten voitettava melkein kaikkialla muualla.

Obama voitti Trumpin ostoslistan osavaltioista kahdeksan, vain Pohjois-Carolina meni Romneylle. Trump tarvitsee muista kahdeksasta osavaltiosta yhdistelmän, joka toisi 64 valitsijamiestä.

Vaikka Donald Trump voittaisi suuren Floridan, hän tarvitsisi yhä 35 valitsijamiestä ostoslistan osavaltioista. Näin Pennsylvanian tai toissijaisesti Virginian merkitys vaalien ehkä ratkaisevimpana osavaltiona korostuu.

Trumpin ainoa mahdollisuus on saada yleisessä kannatuksessa niin selvä ero Clintoniin, että Trump voittaa kaikki tarvittavat avainosavaltiot.

Toiselta puolelta on niin, että jos Hillary Clinton voittaa esimerkiksi Floridan ja Pennsylvanian – jotka Obama siis voitti – hän on hyvin lähellä valintaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)