Verkkouutiset

Ruotsin FRA hakkeroi tietokoneita NSA:n avulla

Ruotsin television (SVT) uutisten mukaan maan puolustusvoimien tiedustelupalvelu (FRA) hakkeroi Yhdysvaltain puolustusvoimien vastaavan laitoksen NSA:n avustuksella erilaisia tietojärjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

FRA:n pääjohtaja Ingvar Åkesson kiisti mahdollisuuden eduskunnan puolustusvaliokunnassa, kun parlamentti vuonna 2008 sääti niin sanotut FRA-lait.

– Tärkein kysymys, jonka itse esitin, oli se, jäljittääkö FRA (Försvarets Radioanstalt) viestejä aktiivisesti. Siihen kysymykseen FRA-johtaja vastasi ”ei”, vihreitä valiokunnassa edustanut Peter Rådberg sanoo SVT:n uutisille.

Åkessonilta kysyttiin myös, tekisivätkö uudet FRA-lait aktiivisen viestinjäljityksen – siis hakkeroinnin – lailliseksi. Myös tähän kysymykseen Åkesson vastasi kieltävästi.

SVT:n saamien tietojen mukaan kuitenkin vuonna 2010 useat aihetta käsitelleen komitean kansanedustajajäsenet saivat tekaistulla Lars Larsson -nimellä allekirjoitetun sähköpostin lähettäjältä, joka sanoi työskentelevänsä FRA:ssa. Lähettäjä arvioi, että FRA saattaa ryhtyä aktiiviseen viestijäljitykseen. Sähköpostia pidettiin niin uskottavana ja herkkänä, että se määrättiin suurelta osin salaiseksi.

SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning on nyt hankkinut yhdessä toimittajien Glenn Greenwald ja Ryan Gallagher kanssa käsiinsä NSA:ssa työskennelleen Edward Snowdenin asiakirjoja. Niihin kirjatut tiedot vahvistavat sen, mistä ”Larsson” jo kolme vuotta sitten varoitti: FRA hakkeroi tietojärjestelmiä yhdessä NSA:n kanssa.

FRA:n ja NSA:n johtajien tapaamista käsittelevistä asiakirjoista ei ilmene, mihin kohteisiin FRA:n tiedustelu on kohdistunut niin sanotussa operaatio Winterlightissa. Sen sijaan se tiedoista ilmenee, että 100 ”hyökkäystä” on tuottanut viiden koneen tietojen ohjaamisen Iso-Britannian tiedusteluelin GHCQ:n koneille

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)