Verkkouutiset

Norja perustaa uuden sotilaskomppanian Venäjän rajalle

Norja leikkaa puolustuksesta, mutta lisää rajajoukkojaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norja on päättänyt verrattain mittavista puolustusleikkauksista. Valtion on määrä säästää asevoimiensa budjetissa seuraavan neljän vuoden aikana 260 miljoonaa euroa. Seuraavalle 20 vuodelle säästöjä kertyy 2,5 miljardia euroa.

Asiasta uutisoi Barents Observer, norjalaiseen Dagens Næringsliviin viitaten.

Lehden tietojen mukaan leikkaukset kohdistuvat erityisesti maavoimiin. Norjan puolustusministeri Ine Søreide Eriksen ehdottaa muun muassa yhden maavoimien pataljoonan ja useiden tukikohtien lakkauttamista. Kaikkiaan asevoimista lähtee 1 500 työpaikkaa.

Leikkauksista huolimatta Norja lisää kuitenkin panostusta Venäjän vastaiselle rajalleen. Puolustusministeriö ehdottaa kokonaan uuden sotilaskomppanian perustamista Venäjän rajalla Kirkkoniemen lähellä sijaitsevaan rajavartioston varuskuntaan.

Kaikkiaan leikkaukset tarkoittavat, että Norjan asevoimille on jyvitetty seuraavaksi 20 vuodeksi 16,2 miljardia euroa. Summa on liki kolme miljardia euroa pienempi kuin mitä asevoimien komentaja amiraali Haakon Bruun-Hanssen piti tarpeellisena viime syksynä julkaisemassaan selvityksessä.

Norjan puolustusleikkausten takana on halu säästää varoja edessä oleviin suurinvestointeihin. Norjan on määrä hankkia 52 F-35 Lightning -hävittäjäkonetta, uusia sukellusveneitä ja merivalvontakoneita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)