Verkkouutiset

Pakolaisvirrasta vain joka viides tarkastettiin – näin ISIS ujutti terroristit Eurooppaan

Jihadistikomentajan mukaan osa ISIS-terroristien Eurooppaan lähettämistä taistelijoista odottaa käskyjä toteuttaa uusia iskuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Washington Post kertoo, miten neljä ISIS-terroristia soluttautui viime lokakuussa pakolaisten joukkoon matkalle Eurooppaan.

Pakolaisiksi itseään väittäneet miehet saapuivat lokakuun alussa Leroksen saarelle Kreikkaan väärien henkilöllisyyspapereiden turvin. Miehet väittivät olevansa syyrialaisia. Heille oli annettu syyskuussa käsky matkustaa Ranskaan toteuttamaan terrori-isku.

Kaksi miehistä pääsi jatkamaan matkaansa Pariisiin, jossa he pukivat pommiliivit päälleen marraskuun 13. päivänä. He olivat mukana toteuttamassa terrori-iskuja, joissa kuoli noin 130 henkilöä.

Kaksi miehistä, pakistanilainen Mohamed Usman ja algerialainen Adel Haddadi, eivät päässeet jatkamaan matkaansa, sillä he jäivät vääristä henkilöllisyyksistään kiinni jo Kreikassa. Heidän annettiin kuitenkin jatkaa matkaansa jo muutaman viikon jälkeen. Lopulta miehet pidätettiin Itävallassa.

Euroopan turvallisuusviranomaiset kertovat The Washington Postille uskovansa, että ISIS on levittänyt taistelijasolujaan Eurooppaan viimeisen vuoden ajan. Se on ollut mahdollista, koska Euroopan unioni on epäonnistunut toimissaan hallita pakolaiskriisiä. Euroopan unioni tekee tällä hetkellä töitä Turkin kanssa saadakseen tilkittyä laittoman maahantulon reittejä, mutta jo yli miljoona ihmistä on saapunut.

Turvallisuusviranomaisten mukaan on täysin mahdollista, että jopa sadattuhannet ihmiset ovat päässeet kulkemaan Kreikan kautta ilman että kukaan on tarkistanut heidän henkilöllisyyttään.

Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin sijaan pakolaismassojen hoito jätettiin Kreikan rannikkovartiostolle ja Leroksen paikalliselle poliisille. Viranomaiset arvioivat nyt, että ennen Pariisin marraskuun iskuja vain noin 20 prosenttia tulijoista kuulusteltiin ja tarkastettiin perusteellisesti.

Puolen vuoden aikana yli kolme tusinaa henkilöä on joko kuollut toteutettuaan tai heidät on pidätetty epäiltynä terrori-iskun suunnittelemisesta. Ainakin seitsemän on liitetty Pariisin ja Brysselin iskuihin.

ISIS on ilmoittanut, että se on lähettänyt taistelijoita Eurooppaan. The Washington Postin haastattelema jihadistikomentaja kertoo, että ”osa veljistämme on täyttänyt missionsa, mutta jotkut odottelevat vielä.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)