Verkkouutiset

USA tuo 250 tankkia ja 4 200 sotilasta Venäjän rajalle – ”meidän on pakko reagoida”

Venäjän Nato-lähettilään mukaan puolustusliiton uudet Itä-Euroopan joukot ovat uhka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän pysyvä Nato-edustaja Aleksander Grushko luonnehtii Yhdysvaltojen suunnitelmaa sijoittaa Itä-Eurooppaan kokonainen panssariprikaati uhkaksi Venäjälle.

”Se on jälleen yksi askel Naton siirtymisessä kohti vastakkainasettelun linjaa”, Grushko toteaa Deutsche Wellen haastattelussa.

Hänen mukaansa amerikkalaissuunnitelmia on tulkittava yhdessä muun Naton itärintaman toiminnan lisääntymisen kanssa.

”Pysyviä joukkojen rotaatioita, harjoituksia, ilmavalvontaa, Itämeren ja Mustanmeren toiminnan lisäämistä, uusien päämajojen rakentamista, sotilasinfrastruktuurin modernisointia”, Grushko luettelee.

Yhdysvallat ilmoitti helmikuussa nelinkertaistavansa Euroopan joukkojensa budjetin. Lisärahoitus heijastelee Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen sotilasjohdon (EUCOM) hiljattain päivitettyä turvallisuusstrategiaa. Sen ensimmäinen prioriteetti on ”Venäjän aggression torjuminen”.

Aleksander Grushko toteaa Venäjän asevoimien ottavan joukkojen lisäyksen huomioon oman toimintansa suunnittelussa.

Täyden panssariprikaatin toimittaminen Itä-Eurooppaan on eräs uuden strategian näkyvistä vaikutuksista. Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että 4 200 sotilasta, 250 panssarivaunua ja muuta raskasta kalustoa käsittävä prikaati aloittaa Itä-Euroopan komennuksensa ensi vuoden helmikuussa.

Joukot vaihtavat asemapaikkaansa eri Itä-Euroopan maiden välillä. Varsinaiset sijoitusmaat ovat vielä avoinna. Joukkoja kierrätetään yhdeksän kuukauden välein.

Venäjä katsoo, ettei kyse ole rotaatioista. Grushko kuvaa toimintaa pysyväksi sotilaalliseksi läsnäoloksi. Naton ja Venäjän vuonna 1997 solmima sopimus kieltää merkittävien sotajoukkojen vakituisen sijoittamisen toistensa rajoille.

Venäjä on ilmoittanut vastaavansa Naton joukkojen kasvuun siirtämällä kaksi uutta divisioonaa läntiselle sotatoimialueelle. Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan ”Venäjän on pakko reagoida”.

Aleksander Grushkon mukaan Naton suunnitelmat lisäävät painetta Venäjän ja puolustusliiton ”jo ennestään monimutkaiselle suhteelle”.

Hän kuitenkin lisää, etteivät uudet joukot juuri vaikuta Naton ja Venäjän käytännön yhteistyöhön.

”On vaikea vaikuttaa sellaiseen, mitä ei ole olemassa.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)