Verkkouutiset

Yksi Venäjän suurimmista sotasalaisuuksista julki: Tässä on projekti 4202

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Venäjä kehittää salassa hypersonista taistelukärkeä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä testasi helmikuussa uutta hypersonista taistelukärkeä, Janes Intelligence Review’n raporttiin viittaava Washington Free Beacon paljastaa.

Hypersonisten taistelukärkien etu on se, että niitä on vaikea havaita ajoissa ja liki mahdoton pysäyttää torjunta-aseilla.

Yhdysvallat ja Kiina ovat kehittäneet ja testanneet jopa 10-kertaista äänennopeutta lentäviä laitteita avoimesti vuosikausia. Myös Venäjältä on kantautunut vihjailuja vastaavasta aseesta jo pitkään, mutta hankkeen yksityiskohdat – mukaan lukien sen nimi – on pidetty visusti salassa.

Jane’s Intelligence Review kertoo raportissaan hypersonisen taistelukärjen kuuluvan Venäjän armeijan salaiseen projekti 4202 -nimellä tunnettuun aseohjelmaan. Raportissa paljastetaan myös, että Yu-71-nimellä kulkeva ohjuskärki on määrä asentaa Ballistisiin SS-19 -ohjuksiin. Sitä testataan Jane’sin mukaan Dombarovskin ohjustukikohdassa Itä-Venäjälle.

Projektia 4202 luonnehditaan ”yhdeksi Venäjän tarkimmin varjelluista sotasalaisuuksista”.

Helmikuun kokeessa taistelukärki oli ammuttu ohjuksella lähiavaruuteen, mistä sen oli määrä liitää kohteeseensa moninkertaisella äänennopeudella. Testin kerrotaan epäonnistuneen. Tarkempia yksityiskohtia ei ole tiedossa.

Venäjän strategisiin asejärjestelmiin erikoistunut entinen Yhdysvaltojen puolustusministeriön virkailija Mark Schneider sanoo Moskovan priorisoivan hypersonisia liitolaitteita ja ohjailtavia taistelukärkiä. Hänen mukaansa sekä Kiinan että Venäjän uudet aseohjelmat ovat vahvasti ydinasepainotteisia.

Jane’s Intelligence Review’n mukaan projekti 4202 saattaa tuottaa pienen määrän taistelukärkiä jo vuoteen 2020 mennessä.

Yksi raportin kirjoittajista on Venäjän strategisiin asejärjestelmiin erikoistunut tietokirjailija Pavel Podvig. Hänen mielestään hanke ei ole tarkoituksenmukainen.

”Vaikka se toimisikin, mikä olisi jo sinänsä aika iso saavutus, ei se lisäisi mitään merkittävää Venäjän iskukykyyn”, Podvig toteaa.

Hän sanoo uuden venäläisaseen voivan aiheuttaa joka tapauksessa vakavaa vahinkoa aseistariisuntahankkeille.

Podvig on analysoinut projektia 4202 aiemmin Venäjän asevoimiin keskittyvällä Russian strategic nuclear forces -blogisivustolla.

Hän kertoo tässä viime syksynä julkaistussa artikkelissaan Venäjän puhuneen asesuunnitelmasta julkisesti ensi kertaa vuonna 2004. Podvigin mukaan varsinaista taistelukärkeä on kuitenkin suunniteltu jo 1980-luvulta lähtien ja kokeita tehty ainakin vuonna 1990.

Kokeet käynnistettiin Podvigin mukaan uudestaan 2000-luvulla. Vuoden 2009 jälkeen ne ovat keskittyneet Dombarovskin tukikohtaan. Podvig kertoo sateliittikuvien paljastavan, että tukikohdan alueelle on noussut viime vuosina uusia rakennelmia.

Podvigin mukaan taistelukärkiä tai ainakin niiden tärkeimpiä komponentteja aletaan valmistaa jo tämän vuoden aikana. Hän uskoo Dombarovskin rakennushankkeiden valmistuvan samoihin aikoihin. Podvig on myös julkaissut ohjusten moottoreita valmistavan KB Khimavtomatikan tilausasiakirjan, jossa puhutaan SS-19 -ohjusten elinkaaren pidentämishankkeesta. Ohjuksia ei ole valmistettu sitten vuoden 1984 ja elinkaaren pidentäminen liittyneekin projektiin 4202.

”Lopulta voidaan todeta, että Venäjä on täysillä mukana ’hypersonisessa kilvassa’. Joudumme tosin odottamaan vuoden tai kaksi ennen kuin näemme projektin 4202 hedelmiä”, Podvig kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)