Mihail Gorbatšov: Minä häpeän Vladimir Putinia

Venäjän vaalit olivat vapaampia Neuvostoliiton aikaan kuin nykyään, Mihail Gorbatšov sanoo.

  • LKS 20141108   ber405; Former President of the Soviet Union Mikahil Gorbachev enjoys the view of Brandenburger Gate before attending a symposium on security in Europe 25 years after the fall of the "Wall" in Berlin on November 8, 2014. Former Soviet leader Mikhail Gorbachev warned in Germany on November 7, 2014 of new East-West tensions sparked by the Ukraine crisis, speaking ahead of ceremonies commemorating the fall of the Berlin Wall. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DPA / JENS KALAENE

    Mihail Gorbatšov.

    ()

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov arvostelee Radio Svobodan videohaastattelussa (alla) kovasanaisesti Venäjän nykyjohtoa.

Entisen neuvostojohtajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin hallitsee maata omien ystäviensä avulla. Gorbatšov sanoo Putinin nostaneen valtaan entisiä koulukavereitaan ja ”heitä, joiden kanssa hän on potkinut palloa kotikadullaan”.

”Minun mielestäni tällaista ’henkilökohtaisten suhteiden’ tyyliä ei voida hyväksyä”, Gorbatšov toteaa haastattelussa Euractivin käännöksen mukaan.

Mihail Gorbatšov sanoo, ettei voi hyväksyä järjestelmää, jossa kaksi henkilöä päättää kaikesta, ja toteaa "häpeävänsä" Vladimir Putinia ja pääministeri Dmitri Medvedeviä.

”He toimivat siivottomasti. Aivan kuin mitään yhteiskuntaa, perustuslakia tai vaalijärjestelmää ei olisi olemassakaan”, Gorbatšov lataa.

Hänen mukaansa Vladimir Putin on pettänyt Venäjän kansan ottamalla haltuunsa julkista omaisuutta uudistusten varjolla. Lopputuloksena on ollut lisää korruptiota.

Mihail Gorbatšovin mukaan nyky-Venäjän vaalit ovat vähemmän vapaita kuin Neuvostoliiton päivinä. Hän uskoo, että Venäjän oppositio olisi huomattavasti vahvempi ja maan tilanne täysin erilainen, mikäli vaalit olisivat reiluja.

“Turvallisuusviranomaisten ylivaltaa ja niiden ylettömiä oikeuksia päättää poliittisista asioista ja sekaantua ihmisten elämiin ei voida hyväksyä. Ne ovat aivan liiallisia”, Gorbatšov toteaa.

Hänen mukaansa Venäjä tarvitsisi nyt ennen kaikkea täysin uuden vaalijärjestelmän, joka antaisi ihmisille todellisen oikeuden tehdä valintoja.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.