Verkkouutiset

Asiantuntija ei enää suostu ilman meteliä televisioon Venäjän trollien kanssa

Tuleeko propagandan levittäjän kanssa väitellä vai pitääkö hänet jättää huomiotta?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittijournalisti ja Itä-Euroopan tuntija Edward Lucas on kirjoittanut European Voiceen jutun ”Miten toimia propagandistin kanssa”. Hänen mukaansa Venäjän ”valhekoneeseen” tulee heittää esteitä – mutta miten se tapahtuu?

Nettitrollien lisäksi presidentti Vladimir Putinin hallinto käyttää perinteisiä tiedotusvälineitä aseenaan. Lucasin mukaan Kreml lapioi varoja sellaisille propagandavälineilleen kuin Sputnik ja RT (Russia Today).

Edward Lucasin mielestä niiltä haastattelupyynnön saavan on yksinkertaisesti sanottava ”ei”.

”Kaikki (haastatteluun suostuvan saamat) hyvät puolet tiedon jakamisesta peittää alleen varjopuoli: sen illuusion ruokkiminen, että nämä välineet tekisivät todellista journalismia. Ne eivät tee. Ne levittävät epätotuuksia jotka palvelevat murhanhimoista, varastavaa, sotaa lietsovaa hallintoa”, Edward Lucas kirjoittaa.

Suoraa lähetystä kuitenkin voisi hänen mukaansa harkita. Siinä kirjoittaja suosittelee sabotaasia.

Hän viittaa RT:lla haastatellun amerikkalaistoimittajan tekemään ansaan, kun tämä aiheen sivuuttaen sätti Venäjää homovihamielisyydestä.

”Se on rohkeaa, mutta liian suuri riski. Kanava voi kuitata sellaiset esiintymiset näyttönä avaramielisyydestään. Ja satunnaiselle katsojalle televisiokinan oikeat ja väärät eivät aina ole selviä – isännän keskeyttävä ja annetusta aiheesta kieltäytyvä vieras voi vaikuttaa moukkamaiselta eikä sankarilta”, Lucas peruuttaa pohdiskelussaan.

Hän pohtii yhteyksien katkaisemista kaikkiin valhekoneen kanssa tekemisissä oleviin. Rajanveto on kuitenkin vaikeaa.

”Entä Kremlin juoksupoikien kanssa väittely, kun he esiintyvät lännen mediassa? Jos heidän pelottavimmat arvostelijansa jäävät periaatteesta pois, he pääsevät helpommalla”.

Edward Lucas huomauttaa, etteivät oikeat historioitsijat osallistu sellaisiinkaan väittelyihin, joissa on holokaustin kieltäjiä.

Kirjailija Masha Gessen lähti äsken amerikkalaisradion haastattelusta kesken pois, kun mukana oli Kremlin propagandisti Anna Arutunjan. Mutta moni ei pitänyt Gessenin tekoa oikeana.

”Gessen itse aikanaan editoi suosittua maantieteellistä julkaisua jonka hallitusta johti Vladimir Putin. Näissä asioissa ei ole helppoja vastauksia”.

Lucasin mukaan isoimmat kysymykset koskevat läntisen median päälliköitä:

”Minun mielestäni jokainen joka työskentelee Sputnikilla tai RT:lla tekee itsensä kelpaamattomaksi hyvämaineiseen työhön tulevaisuudessa. Moni pitää tätä liian jyrkkänä; minä pidän tätä oleellisena”, Lucas kirjoittaa.

Hän ihmettelee, että päällikkötoimittajat yhä pitävät Kremlin näkökulman kuulemista tärkeänä ja odottavat lähetyksissä käyttäydyttävän kohteliaasti.

”Ei enää. Omalta osaltani: kun olen seuraavan kerran lähetyksessä Kremlin propagandistin kanssa, tulen kertomaan sen julki – niin ikävästi kuin vain tarvitaan”, Edward Lucas toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)