Verkkouutiset

Venäjä tuo jättiarmeijan harjoituksiin Suomenkin rajalle – ”skenaariona sota Naton kanssa”

Liettuan tiedustelu varoittaa Venäjän mahdollisista provokaatioista sen syksyn suursotaharjoituksen aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Provokaatioita ja ”ennalta suunniteltuja tapauksia” Zapad (länsi) 2017 -harjoituksen aikana ei voida sulkea pois, Liettuan tiedustelu varoittaa maanantaina julkaistussa uhkaraportissaan.

Baltic Timesin mukaan raportissa viitataan muun muassa Venäjän ”kehittyneeseen vaikuttamiskoneistoon Valko-Venäjällä” ja kerrotaan Venäjän harjoittelevan sotaa Naton joukkoja vastaan.

– On hyvin todennäköistä, että harjoitukseen osallistuvien joukkojen todellinen määrä tulee olemaan (ilmoitettua) suurempi ja että harjoitusskenaarioon kuuluu aseellinen konflikti Naton kanssa, Liettuan tiedustelu kertoo.

Raportin mukaan Venäjä on koonnut läntisille raja-alueilleen ja Kaliningradiin niin paljon joukkoja ja kalustoa, että se voisi iskeä Baltian maihin 24–48 tunnin varoitusajalla.

Liettualaisten tietojen mukaan Venäjä aikoo siirtää piakkoin lyhyen kantaman ballistisia Iskander-ohjuksia Kaliningradiin. Tämän tarkoituksena on harjoitella vastaiskua Naton toimiin. Raportin mukaan Iskander-ohjuksia on aiemmin viety Kaliningradiin harjoitustarkoituksiin ja sittemmin kuljetettu sieltä pois.

Venäjän syyskuulle kaavailema Zapad-harjoitus saattaa olla sen historian suurin sotaharjoitus. Yhdessä Valko-Venäjän kanssa järjestettäviin harjoituksiin voi useiden lähteiden mukaan osallistua jopa 100 000 sotilasta. Venäjän ilmoittamat osallistujaluvut ovat pyörineet 3 000 ja 13 000 miehen välillä. Harjoitusalueena on Venäjän läntinen raja-alue pohjoisesta Kuolan niemimaalta aina Valko-Venäjälle asti.

Harjoitusten ajankohta on erityisen tulenarka. Ne osuvat samaan aikaan, kun Nato harjoittelee Ruotissa ja Itämerellä. Naton harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 19 000 sotilasta puolesta tusinasta liittolaisvaltiosta. Mukana on myös amerikkalaisia joukkoja. Harjoituksessa keskitytään Länsi-Ruotsin ja Gotlannin puolustukseen. Yhdysvaltojen Nato-osasto aikoo lisäksi järjestää elokuussa omia harjoituksiaan puolalaisten ja liettualaisten joukkojen kanssa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)