Marine Le Pen: Krimin niemimaa on aina kuulunut Venäjälle

Ranskan presidentinvaaleissa ehdolla olevan Le Penin mielestä Krimin kuuluminen Ukrainaan oli vain neuvostoajan hallinnollinen asia.

  • LKS 20170103 LKS 20170102  MAB11602; French far-right Front National (FN) party president, member of European Parliament and candidate for France's 2017 presidential election, Marine Le Pen delivers a speech during a meeting about healthcare, on December 9, 2016 in Paris.  PHOTO Martin Bureau

    Marine Le Pen.

    ()

Ranskan National Front -puolueen johtaja Marine Le Pen sanoo, että hän näkee Krimin niemimaan olleen aina osa Venäjää. American Herald Tribunen mukaan Le Pen sanoo, että jos hänet valitaan Ranskan presidentiksi, hän aikoo poistaa Venäjän vastaisia pakotteita. Le Penin mukaan Ranska oli pakotteiden asettamisessa noudattanut vain Saksan määräyksiä.

Le Pen sanoo venäläisen Izvestia-lehden haastattelussa, että Krimin niemimaa ei ollut koskaan Ukrainan.

"Kun Ukraina omisti Krimin, se oli vain neuvostoajan hallinnollinen asia", Le Pen sanoo.

Hän on aiemmin puhunut Ranskan televisiossa, että Venäjän vastaiset pakotteet ovat "järjettömiä" ja "typerä diplomatian menetelmä". Le Penin mukaan kaikkien maiden tulee kunnioittaa toisiaan, neuvotella tasavertaisin ehdoin ja tehdä kompromisseja, jotka kaikki hyväksyvät.

"Me emme tarvitse tilannetta, jossa suurvallat toteuttavat politiikkansa muihin valtioihin ja käyttäytyvät kuin itsepäiset lapset", Le Pen sanoo.

Krim ei ole ollut "aina" osa Venäjää

Tataarien hallitsema Krimin kaanikunta luotiin mongolivallan loputtua vuonna 1441. Kutšuk Kainnardžin rauhassa vuonna 1774 tataarit joutuivat luovuttamaan alueen osmanien Turkille, jotka rauhassa kuitenkin sitoutui tunnustamaan Krimin itsenäisyyden.

Rauhasopimusta edeltävän aselevon aikana vuonna 1772 Venäjän neuvotteli Krimin kaanin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Krim vapautuisi Turkin vallasta ja saisi itsenäisyyden Venäjän keisarikunnan alaisuudessa. Itsenäisyysjakso jäi kuitenkin lyhyeksi Venäjän anastettua alueen 1783 siellä syntyneiden kristittyjen ja muslimien välisten kahakoiden vuoksi.

Kun kaani Šagin-Girai ei suostunut kristittyjen vaatimuksiin, Venäjä katsoi asenteen kapinoinniksi ja miehitti keväällä 1783 Krimin ja kaanikunta liitettiin Venäjään.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.