Verkkouutiset

Valehteliko Obama? USA:n erikoisjoukkojen väitetään taistelevan ISIS:tä vastaan Irakissa

Kurditaistelijoiden mukaan Yhdysvaltojen erikoisjoukot ovat operoineet maassa jo pitkään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

29-vuotias peshmerga-kurditaistelija Peshawa esittelee brittilehti Guardianin toimittajalle syyskuun alussa kuvattua videota tulitaistelusta Pohjois-Irakissa. Guardianin mukaan videolla näkyy neljä suurikokoista länsimaalaisen näköistä miestä, jotka ampuvat ISIS-jihadistien asemia.

Yksi heistä tulittaa konekiväärillä, toinen tarkkuuskiväärillä. Kolmas ottaa valokuvia ja neljäs seisoo kauempana muista.

”He ovat kaikki amerikkalaisia”, Peshawa kuiskaa.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ilmoitti viime vuonna 300 amerikkalaisen ”sotilasneuvonantajan” lähettämisestä Irakiin. Hän teroitti tuolloin, etteivät joukot osallistuisi taisteluihin. Obama on vannottanut, ettei amerikkalaisia sotilaita lähetetä enää taistelemaan Irakiin.

Mikäli kurditaistelijoiden väitteet pitävät paikkansa, kumoavat ne Yhdysvaltojen hallinnon väitteet amerikkalaisjoukkojen roolista Irakissa.

Guardianin mukaan Peshawan kuvaama tulitaistelu ei ollut yksittäistapaus. Lehti viittaa kymmenien peshmerga-taistelijoiden ja -komentajien antamiin tietoihin ja kertoo amerikkalaisten osallistuneen ainakin neljään taisteluun ISIS-järjestöä vastaan Irakissa.

Eräs komentaja kertoo noin 30 amerikkalaisen erikoisjoukkojen sotilaan operoivan Kirkukista käsin. Heidän joukossaan on muun muassa tarkka-ampujia.

”Peshmergan tarkka-ampujat olivat kehnoja ja menetimme muutaman miehen jokaista ISIS:n tarkka-ampujaa kohti. Me tarvitsimme kipeästi amerikkalaisia tarkka-ampuja. He ovat ottaneet osaa kaikkiin taisteluihin Etelä-Kirkukissa. He ovat todella hyviä ampujia”, komentaja toteaa.

Yhdysvaltojen sotilasjohto on kiistänyt kaikki kurditaistelijoiden väitteet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)