Verkkouutiset

Italian suunnitelma EU-joukoista vuoti julki: Tällainen olisi Euroopan armeija

Italia haluaisi EU:lle yhteisen sotajoukon, jota voitaisiin käyttää esimerkiksi Naton tai YK:n operaatioissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EUObserver-uutissivusto on saanut haltuunsa epävirallisen Italian hallinnon asiakirjan, jonka perusteella maassa on laadittu suunnitelma ”eurooppalaisista joukoista”. Italialaissuunnitelma menee huomattavasti pidemmälle kuin aiemmin esillä ollut ranskalais-saksalaisen puolustusyhteistyön syventäminen.

Asiakirja liittyy Bratislavassa tänään tiistaina alkavaan EU:n epäviralliseen puolustusministerikokoukseen.

Suunnitelmassa kaavaillaan ”voimakasta ja käyttökelpoista eurooppalaista sotajoukkoa, jota voitaisiin käyttää myös tukemaan Naton tai YK:n operaatioita”.

EU-armeijaa kutsuttaisiin nimityksellä Joint permanent European Multinantional Force eli EMF (Euroopan yhteiset pysyvät monikansalliset joukot). Italialaisten mukaan armeija olisi ”pysyvästi” EU:n uuden sotilaspäämajan käytössä.

Suunnitelman perusteella Italiassa ajatellaan, että yhteinen joukko-osasto olisi vasta alkua EU:n puolustusyhteistyön syvenemisessä.

”EMF tulee edustamaan tulevien Euroopan integroitujen joukkojen alkuydintä”, asiakirjassa todetaan.

Italialaisten mukaan yhteishankkeella olisi suuri poliittinen merkitys Eurooppaa yhdistävänä voimana. Asiakirjassa muun muassa todetaan, että EU:n sotilasyhteistyössä tarvitaan ”jättiharppausta”, jotta sen jääminen merkityksettömäksi voidaan välttää.

”Meitä uhataan sekä yhteiskuntiemme ulko- että sisäpuolelta. Se luo pelkoa ja epävarmuutta. EU:n täytyy löytää toimivat vastaukset kansalaistemme kasvaviin huoliin. Se alkaa turvallisuudesta ja puolustuksesta”, asiakirjassa kerrotaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)