Verkkouutiset

Raju ennuste: Taistelu ISIS:tä vastaan on vasta alkanut

Islamilainen valtio näyttää kulkevan kohti loppuaan. Voi kuitenkin olla, että tappiot vain pakottavat sen luomaan nahkansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Juuri nyt Yhdysvaltojen johtamalla liittoumalla menee hyvin taistelussa ISIS:tä vastaan. Islamilainen valtio menettää valtaamiaan alueita, sen talouden sanotaan romahtaneen ja jäsenhankinta on hiipunut. Viime vuonna sen jäseneksi liittyi arvioiden mukaan 2 000 ihmistä kuukaudessa. Nyt määrä on kutistunut vain kouralliseen.

Arvostetun Rand Corporation -ajatushautomon tutkijat Colin P. Clarke ja Chad C. Cerena kirjoittavat blogissaan, että viimeaikaiset tapahtumat todennäköisesti vain pakottavat Islamilaisen valtion muuttamaan epäsäännöllisen sodankäynnin prosessiaan olosuhteisiin paremmin sopivaksi.

Clarken ja Cerenan mukaan ei olisi ensimmäinen kerta, kun ISIS on sopeutunut muuttuviin olosuhteisiin.

Islamilainen valtio on Irakin al Qaida -järjestön perillinen. Se oli ehkä kunniahimoisin kaikista al Qaida-järjestön haaroista. Tutkijat muistuttavat myös, että osa ryhmän soluista on ollut olemassa jo yli vuosikymmenen, huolimatta USA:n niitä vastaan johtamasta taistelusta Irakin sodan jälkeen sekä nykyisistä järjestön vastaisista sotatoimista.

Clarke ja Cerena ennustavat, että ISIS saattaa masinoida ulkomaisia taistelijoita jäämään kotimaihinsa ja järjestämään terrori-iskuja sieltä käsin. Näin kävi esimerkiksi Pariisissa viime vuoden marraskuussa.

Toinen mahdollisuus on tutkijoiden mukaan se, että ISIS levittäytyy romahtaneisiin valtioihin tai konfliktialueille Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Järjestön alajaostoja on tiettävästi jo perustettu Libyaan, Egyptiin ja Bangladeshiin. Järjestön läsnäolon uskotaan kasvavan myös Saudi-Arabiassa.

Tukikohtien perustaminen uusille alueille ja toiminnan painopisteen väliaikainen siirtäminen pois Syyriasta ja Irakista, on Clarken ja Cerenan mukaan mahdollistanut ryhmän vahvistumisen ja sen vihollisten valvonnan kiertämisen.

”Tämä ei istu hyvin ennustuksiin järjestön romahduksesta. Tutkimusten mukaan kapinaliikkeen keskimääräinen kesto on kymmenen vuotta. Mitä enemmän vieraita valtioita tilanteeseen sekaantuu, sitä todennäköisemmin kapina jatkuu. Historiallisen aineiston perusteella taistelu ISIS:tä vastaan on vasta lapsenkengissään”, tutkijat kirjoittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)