Karu arvio ilmastonmuutoksesta - joka kuudes laji voi kuolla sukupuuttoon

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jopa joka kuudes kasvi- ja eläinlajeista voi hävitä ilmastonmuutoksen myötä.

  • maapallo

    Tutkimuksen mukaan joka kuudes laji voi kadota maapallolta ilmastonmuutoksen seurauksena.

    ()

Ekologi Mark Urbanin Conncecticutin yliopistossa tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa jopa joka kuudennen kasvi- ja eläinlajin sukupuuttoon kuolemisen, kertoo New York Times.

Urban kävi läpi kaikki julkaistut ilmastosukupuuttomallit saadakseen paremman kuvan. Yksittäisten lajien arvioita hän ei kelpuuttanut mukaan saadakseen kokonaisvaltaisemman käsityksen. Lopulta jäljelle jäi 131 tutkimusta, joissa arvioitiin erityyppisiä eläimiä ja kasveja ympäri maapallon.

Tutkimuksen mukaan sukupuuttojen määrä ei kasva tasaisesti lämpötilan mukana, vaan kiihtyy mitä enemmän se nousee. Urbanin laskelman mukaan esimerkiksi kahden Celsius-asteen nousu aiheutti 5,2 prosentille lajeista sukupuuton, mutta 4,3 asteen lämpötilannousu jopa 16 prosentille. Riskit olivat suurimmat Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa eläville lajeille ja pienimmät pohjoisamerikkalaisille ja eurooppalaisille lajeille.

Osa asiantuntijoista pitää Urbanin arviota jopa maltillisena. Arizonan yliopiston evoluutiobiologi John J. Wiensin mukaan lajeja voi hävitä aivan hyvin jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän. Urbanin mukaankin kyse ei ole lopullisesta tuloksesta, vaan yhteenvedosta parhaasta tällä hetkellä saatavilla olevasta tiedosta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.