Verkkouutiset

Ihmissalakuljettajat mainostavat Facebookissa: Nopeasti ja mukavasti yli Välimeren

Laittomasti pakolaisia Välimeren yli vievät ihmissalakuljettajat etsivät asiakkaita Facebookista, kertoo Financial Times.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Välimerellä ihmissalakuljetuspalveluja tarjoavilla tahoilla on omia arabiankielisiä Facebook-sivuja ja -ryhmiä, joissa he mainostavat palvelujaan ja etsivät asiakkaita.

Toiset sivustot tarjoavat laittomiksi pakolaisiksi lähteville matkoja Libyasta Italiaan, toiset Turkista Kreikkaan. Salakuljetusbisnestä pyörittävät lupaavat sivuillaan ”luotettavan ja mukavan matkan muutamassa tunnissa”.

Eräässä pakolaisiksi lähteville vinkkejä tarjoavassa suljetussa Facebook-ryhmässä pseudonyymiä Abu Moaz käyttävä mies tarjoaa matkoja Turkista Kreikkaan. Täytettävässä kumiveneessä taitettava matka kestää puolitoista tuntia ja kustantaa 950 dollaria. Abu Moaziin voi ottaa yhteyttä Whatsapp- tai Viber-viestisovellusten kautta.

Ammatiltaan Moaz kertoo olevansa merimies, mutta koska työstä on puutetta, hän toimii myös salakuljettajana.

– Se on ihmisten salakuljetusta, ei enempää eikä vähempää, hän myöntää avoimesti.

Veneeseen mahtuu 25 henkeä, mutta Moaz ottaa kyytiin vain 20. Toisin kuin monet muut pakolaisia salakuljettavat, Moaz kertoo matkustavansa yhdessä pakolaisten kanssa määränpäähän asti varmistaakseen, että he pääsevät perille.

– Jotkut vain näyttävät matkustajille, kuinka moottoria käytetään, mutta matkustajat voivat eksyä tai heiltä voi loppua polttoaine, sanoo Moaz.

Naisia tai lapsia Moaz ei ota matkustajiksi, sillä hänen mukaansa he viivästyttävät matkan tekoa. Moni muu kuitenkin tarjoaa kyytejä myös naisille ja lapsille. Esimerkiksi ”Maastamuuttoa Libyasta Italiaan”-niminen Facebook-ryhmä mainostaa tarjoavansa ”mukavan ja luotettavan matkan kaikenlaisille matkustajille”. Aikuinen joutuu maksamaan matkasta 1 000 dollaria, alle 10-vuotias lapsi 500 dollaria ja vauvat pääsevät ilmaiseksi.

Veneet lähtevät Zuwaran satamasta, mistä monien, liian täyteen ahdettujen pakolaisveneiden tiedetään lähteneen.

Abu Moaz suhtautuu halveksivasti salakuljettajiin, jotka lähettävät pakolaisia Egyptistä ja Libyasta matkaan vaarallisen täyteen ahdetuissa veneissä.

– Tiedän, että tämä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta he ovat rikollisia, sillä heidän turvallisuusnorminsa ovat alhaiset, Moaz sanoo.

”Maastamuuttoa Libyasta Italiaan”-ryhmä on saanut yli 4 600 tykkäystä, mutta Facebook-ryhmien taustalla toimivien henkilöiden identiteettiä ei ole pystytty selvittämään. Facebook kertoo salakuljetukseen liittyvän sisällön olevan yhteisön sääntöjen vastaista ja poistavansa sellaisen sisällön aina, kun saavat sellaisesta ilmoituksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)