Verkkouutiset

Suomi-vakoojan paljastuksista alkoi kylmän sodan raju yhteenotto – Spielberg teki suurelokuvaksi

Ensi-iltaan tuleva Tom Hanksin Vakoojien silta kertoo suurvaltojen klassisesta vakoilutaistelusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Steven Spielbergin ohjaamassa Vakoojien silta– (Bridge of Spies) elokuvassa Tom Hanks esittää lakimies James Donovania. Hän joutuu kylmiltään neuvottelemaan kiinni jääneen neuvostovakooja Rudolf Abelin vaihtamisen pudotetun U2-koneen amerikkalaispilottiin.

1950-luvun tarina perustuu tositapahtumiin. KGB:n supervakooja Rudolf Abel (oikealta nimeltään William Fisher) jäi kiinni 1957 niin kutsutun onton kolikon tapauksessa.

Kaikki alkoi, kun 13-vuotias sanomalehtiä myynyt amerikkalaispoika pudotti saamansa viiden sentin kolikon kadulle 1953. Hänen yllätyksekseen kolikko meni rikki ja sisältä paljastui lappu täynnä numeroita. Poika vei kolikon poliisille.

Vuosina 1953-57 FBI ei päässyt selville koodista. Siihen tarvittiin KGB:n everstiluutnantti Reino Häyhänen (1920-61). Monissa historiankirjoissa häntä sanotaan suomalaiseksi, mutta kyse oli inkeriläismiehestä, joka oli peitetarinan luomisen vuoksi asunut sodan jälkeen myös Suomessa sekä ottanut suomalaisen vaimon ja amerikansuomalaisen Eugene Mäen henkilöllisyyden.

Häyhänen oltiin palauttamassa Moskovaan alkoholin käytön vuoksi, kun hän loikkasi. Häneltä löydettiin 50 Suomen markan (myöhemmin se olisi ollut 50 penniä ja nykyisin 50 senttiä) ontto kolikko. Se oli valmistettu kuten amerikkalainen viiden sentin ontto kolikko ja avautui, kun neulan kärjellä painoi Tasavalta-sanan ensimmäisen a-kirjaimen pientä reikää.

Reino Häyhäsen tietojen turvin ”Emil Robert Goldfusina” USA:ssa asunut ja toiminut William Fisher saatiin kiinni ja 45 vuodeksi vankeuteen. Kiinnijäänyt vakoojamestari ilmoitti nimekseen Rudolf Abel – tämä jälleen keksitty nimi oli viesti KGB:lle siitä, että hän tarvitsee apua.

Abel-Fisher vaihdettiin U2-lentäjä Francis Gary Powersiin Saksojen välisellä Glienicken sillalla helmikuussa 1962.

Silta toimi vastaavana vaihtopaikkana myöhemminkin. Viimeisessä vaihdossa pääsi Neuvostoliitosta vapaaksi mielipidevanki Natan Sharanski, josta sittemmin tuli merkittävä israelilainen poliitikko.

Ontto suomalaiskolikko ja Häyhäsen oleskelu Suomessa viittasivat vakoiluun myös täällä. Suomessa varsinaista vakoilutoimintaa ei kuitenkaan saatu osoitettua. Kaksi Neuvostoliiton ”diplomaattia” poistui nopeasti Suomesta, kun Abel-Fisher tuomittiin.

Reino Häyhänen kuoli Pennsylvaniassa auto-onnettomuudessa 1961. Hänen osuuttaan tapahtumissa ei ilmeisesti käsitellä Spielbergin elokuvassa.

Vakoojien silta tulee ensi-iltaan USA:ssa 16.10.2015 ja Suomessa 27.11.2015.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)