Verkkouutiset

Joukko Venäjän salaisia agentteja paljasti itsensä: Latasivat verkkoon videoita jättibileistään

Venäjän turvallisuuspalvelun tuoreet virkailijat ovat joutuneet hankaluuksiin julkaistuaan itsestään kuvia ja videoita netissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noin 50 tuoretta Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n virkailijaa on joutunut viranomaistutkinnan kohteeksi.

Vastavalmistuneet vakoojat olivat päättäneet The Australianin mukaan juhlia valmistumistaan vuokraamalla valtavan määrän mustia G-mallin maasturimersuja ja julkaisemalla juhlistaan kuvia ja videoita (alla) verkossa.

Moni virkailijoista onnistui paljastamaan samaan syssyyn kasvonsa, koko nimensä ja todellisen työnantajansa. Heitä epäillään virkarikoksista. Asiasta kertoi ensin Sunday Times.

Miehet olivat ajelleet pitkässä saattueessa ympäri Moskovaa. Välillä poliisi pysäytti autojen äänitorvia hakanneita turvallisuusvirkailijoita. Yletön juhlinta on herättänyt mediahuomiota Venäjällä.

– Tämä on maanpetos. He pettivät täysin (turvallisuuspalvelun) luottamuksen. Kukaan ei tiedä, mihin nämä tyypit päätyvät palvelukseen. Miten joku voi laittaa kuvansa nettiin noin. Puolet heistä tulisi sanoa irti ja toisen puolen tulisi aloittaa palveluksensa moitteiden kera, FSB:n kenraalimajuri (evp) Aleksander Mihailov toteaa.

Toiset tiedustelulähteet varoittavat ulkomaisten tiedustelupalvelujen poimineen virkailijoiden kuvat ja nimet ylös. Tämä saattaa vaarantaa tulevaisuuden peitetehtävät.

– Täytyy olla todella typerä, että aloittaa uransa tiedustelussa kertomalla koko maailmalle olevansa salainen agentti, nimettömänä pysyttelevä entinen venäläinen tiedustelu-upseeri toteaa

Tuoreiden FSB-miesten kuvaama video päättyy riehakkaaseen ryhmäkuvaan, jossa erottuu runsaasti kasvoja.

– Heille sanotaan viiden vuoden koulutuksen aikana uudestaan ja uudestaan, että FSB:n agenttien tulisi käyttäytyä vaatimattomasti ja hiljaa eikä herättää huomiota. Tällainen röyhkeä kulkue on tahrannut FSB:n maineen. Meidän olisi pohdittava vakavasti, kelpaavatko siihen osallistuneet FSB:n agenteiksi, Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja ja entinen FSB:n johtaja Georgi Fedotov sanoo.

Venäjän mediassa on kiertänyt ainakin yksi kommentti juhliin osallistuneelta FSB-mieheltä. Hän totesi, ettei ymmärtänyt, miksi tapauksesta on noussut sellainen meteli.

– Emme rikkoneet mitään lakeja. Kyse oli harmittomista juhlista. Jos olisimme vuokranneet Volgat mersujen sijaan, ei kukaan olisi sanonut mitään, hän totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)