Verkkouutiset

Ruotsalaistutkija: Venäjällä on uusi psykologisen sodankäynnin strategia

Tarkoituksena on luoda Venäjästä maa, joka kaikkien on otettava huomioon huolimatta siitä, mitä mieltä Venäjästä ollaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkija Jonas Eellend Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:sta sanoo, että Venäjä on muuttanut psykologisen sodankäynnin strategiaansa. Tästä kertoo Eellendin mukaan erityisesti kolme asiaa lähimenneisyydestä. Asiasta raportoi Ruotsin yleisradio SVT.

Ensiksi Eellend mainitsee propagandasivusto Sputkinikin ulkomaisten versioiden taannoisen alasajon. Toiseksi hän nimeää Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin lausunnot siitä, että Venäjä ryhtyy ”välttämättömiin sotilasteknisiin toimenpiteisiin” mikäli Ruotsi hakeutuu puolustusliitto NATOn jäseneksi. Kolmantena Eellend kertoo, että venäläisten hyökkäykset ulkomaisia politiikkoja vastaan näyttävät vähentyneen.

Esimerkkinä ”leikkimielisestä hyökkäyksestä” ulkomaalaispolitiikkoa kohtaan Eellend nimeää tapauksen, jossa Venäjä syytti Ruotsin entistä ulkoministeriä Carl Bildtiä. Venäjä sanoi Bildtin hakevan revanssia kuningas Kaarle XII:n tappiosta Pultavan taistelusta, kun Bildt ajoi EU:n ja Ukrainan välisiä kumppanuussuhteita.

Eellendin mukaan Venäjän uusi psykologisen sodankäynnin strategia on se, että se esittää itsensä globaalina suurvaltana ja ajaa valtiomiesmäisempää linjaa. Tarkoituksena on luoda Venäjästä maa, joka kaikkien on otettava huomioon huolimatta siitä, mitä mieltä Venäjästä ollaan.

Eräs esimerkki Venäjän uudesta strategiasta on ulkoministeri Sergei Lavrovin lausunto, jossa Venäjän sanottiin ryhtyvän ”tarpeellisiin toimiin”, mikäli Ruotsi päättää liittyä NATOn jäseneksi tai lähentyä sen kanssa. Eellendin mukaan on odotettavissa, että konkreettisia uhkauksia saadaan vastaisuudessakin korkeilta venäläisiltä tahoilta.

– Kun ulkoministeri antaa tällaisia lausuntoja, on kyseessä tyypillisesti virallinen linja, josta ei peräännytä. Se on vakavaa ja harkittua, Eellend sanoo SVT:lle.

Eellend on sitä mieltä, että uusi strategia on syntynyt Syyrian konflktin myötä.

– Venäjä näyttää jollain tasolla hyväksyneen sen, että se on epäonnistunut luomaan itsestään myönteisen ja vaihtoehtoisen yhteiskunnan kuvan läntisessä maailmassa. Syyrian konflktin myötä Venäjä on saanut paikan maailmanpolitiikan areenalla ja siitä on tullut maa, jonka kanssa muiden on neuvoteltava, hän toteaa.

Tutkijat epäilevät, että Venäjän tarkoituksena on luoda itselleen samanlainen rooli kuin Neuvostoliitolla oli kylmän sodan aikana. Syynä pullisteluun pidetään myös sitä, että maa hakee poliittista oikeutusta toiminnalleen omilta kansalaisiltaan nyt, kun taloudessa menee huonosti ja EU:n pakotteet purevat.

– Poliittinen johto yhdistää ihmiset jonkin ympärille. Tyhjyyden tunnetta täytetään isänmaallisuudella ja sellaisella kuvalla, jossa Venäjä on suurvalta. Suurvalta, joka on lähes tasaveroinen Yhdysvaltojen kanssa, Eellend sanoo.

Eellend kertoo uskovansa, että Venäjä tulee sosiaalisen median lisäksi yrittämään entistä enemmän vaikuttaa Ruotsissa käytäviin keskusteluihin muidenkin kanavien kautta. Kyseeseen saattaisi esimerkiksi tulla ruotsalainen bulvaani, joka tulkittaisiin uskottavana ja joka möisi uutisia ruotsalaisiin medioihin.

– Jos uutiset eivät tule venäläisestä kanavista, on meidän hankalampi nähdä niiden läpi, hän muistuttaa.

Tutkijan mukaan on myös mahdollista, että puolueisiin ja organisaatioihin yritetään vaikuttaa.

– Kansainvälisesti näin on jo tapahtunut. Virolainen keskustapuolue Keskerakond ja ranskalainen Front National ovat saaneet rahoitusta venäläistoimijoilta, joilla on yhteyksiä valtioon. Olisi kylläkin hankalaa nähdä ruotsalaispuolueiden lähtevän sille tielle, Eellend toteaa.

Sen sijaan Eellend ei pidä mahdottomana sitä, että Venäjä yrittäisi vaikuttaa ruotsalaisiin kansainvälisiin ajatushautomoihin esimerkiksi vaikuttamalla tiettyihin henkilöihin tai sijoittamalla Venäjä-mielisiä henkilöitä niihin töihin.

Eellendin kommentteihin yhtyy myös muun muassa informaatiovaikuttamiseen keskittyneen MSB:n johtaja Mikael Tofvesson.

– Näemme täällä saman ilmiön, eli uudenlaisen lausuntojen tason. Sitä emme ole nähneet pitkään aikaan. Kyseessä on muuttunut käytös, josta näemme sitten myöhemmin, josko toiminta jatkuu samansuuntaisena, hän toteaa SVT:lle viitaten erityisesti ulkoministeri Lavrovin kommentteihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)