Verkkouutiset

Ranskan presidenttisuosikki: Kuka haluaisi konfliktia Venäjän kanssa?

Ukrainan vuoksi asetetut pakotteet olivat presidenttiehdokas François Fillonin mielestä huono idea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeistopuolue tasavaltalaisten presidenttiehdokas François Fillon ehdottaa kansainvälistä konferenssia Euroopan turvallisuusjärjestelmän uudistamiseksi.

Lännen harjoittaman Venäjä-politiikan Ranskan entinen pääministeri leimaa epäonnistuneeksi.

– Suhde Venäjään on Euroopan tulevaisuuden kannalta strateginen kysymys, Fillon sanoo.

Lännellä on hänen mukaansa kaksi vaihtoehtoa – yhteisymmärrys Venäjän kanssa tai vastakkainasettelu.

– Kuka voi järkevästi haluta päätyä konfliktiin Venäjän kanssa, Fillon kysyy ja viittaa maan hallussa olevaan ydinasearsenaaliin.

Venäjälle Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sotatoimien johdosta määrätyt pakotteet hän leimaa naiiveiksi eikä usko niillä olevan haluttua vaikutusta. Suhde Venäjään tulisi hänen mukaansa luoda kokonaan uudelleen, ja siihen kuuluisi myös uusi taloudellinen kumppanuus.

– Tämä tapahtuu Ukrainan kysymyksen ratkaisemisen kautta.

Fillon selosti ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkemyksiään ranskalaisen Le Monden ja saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeitungin yhteishaastattelussa.

”Paljon vikaa lännessä”

Kysymykseen, voiko Vladimir Putiniin luottaa, François Fillon vastaa vastakysymyksillä.

– Ovatko länsimaat olleet aina luotettavia? Eivätkö ne ole koskaan harhauttaneet venäläisiä Libyan, Kosovon tai EU:n talouskumppanuuden suhteen? Venäjä on vastuussa paljosta, mutta se ei ole yksin. Muistutan vastuuttomista ehdotuksista, jotka koskivat Georgian ja Ukrainan liittymistä Natoon, Fillon sanoo.

– Miksi oli tarpeen sijoittaa ohjustorjuntajärjestelmä Venäjän rajalle? Olemme tehneet paljon virheitä. Niiden heijastukset Venäjään ovat mielestäni vakavia, hän jatkaa.

Fillonia on viime kuukausina arvosteltu presidentti Vladimir Putinin politiikan liiallisesta myötäilystä. Hänen tuoreimmat lausuntonsa lienevät omiaan kiihdyttämään häntä kohtaan esitettyä kritiikkiä ja huolta Eurooppaa uhkaavasta uudesta etupiirijaosta vuoden 1945 Jaltan konferenssin hengessä.

Venäjän toimille Syyriassa Fillon antaa tunnustusta. On hänen mukaansa Venäjän ansiota, että ISIS ei noussut valtaan Damaskoksessa. Sen sijaan Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia hän syyttää rikoksista.

Näkemyksen, jonka mukaan aika olisi ajanut Naton ohi, Fillon torjuu selväsanaisesti.

– Transatlanttisen puolustusliiton olemassaolo ei ole menettänyt merkitystään, vaan se on suorastaan välttämätön. Siitä ei kuitenkaan ole suojaksi sitä islamilaista totalitarismia vastaan, joka pyrkii horjuttamaan vakautta Pakistanista Nigeriaan ulottuvalla valtavalla vyöhykkeellä. Useissa tapauksissa Natoa luotsaavan Yhdysvaltain politiikka ei ole ratkaisu, vaan pikemminkin ongelma, Fillon sanoo.

Hänen mukaansa Euroopan onkin rakennettava oma puolustus riippumatta siitä, onko USA:n johdossa Donald Trump vai joku muu.

HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)