Verkkouutiset

Ranskan presidenttiehdokas Francois Fillon haluaa leikata 100 miljardia euroa julkiselta sektorilta

Entinen pääministeri voitti haastajansa ylivoimaisesti keskustaoikeiston esivaalissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Francois Fillon nousi sunnuntaina reilulla äänienemmistöllä Ranskan keskustaoikeiston presidenttiehdokkaaksi. Fillon vei BBC:n mukaan liki 67 prosenttia äänisaaliista.

Hän peittosi selkeästi vastaehdokkaansa niin ikään aiemmin pääministerinä toimineen Bordeaux’n pormestarin Alain Juppen. Juppe onnitteli Fillonia ”suuresta voitosta” ja lupasi hänelle tukensa presidentinvaaleissa.

Fillon kohtaa huhtikuun vaaleissa sosialistien ehdokkaan ja oikeiston äärilaitaa edustavan Kansallisen rintaman Marine Le Penin.

Tuore presidenttiehdokas lupasi kiitospuheessaan kannattajilleen muutosta.

– Jos Ranskan kansa antaa minulle luottamuksensa, pyrin kunnioittamaan tätä sopimusta ja toimimaan arvokkaasti. Aion ottaa vastaan poikkeuksellisen haasteen Ranskalle – kertoa totuuden ja muuttaa täysin sen ”ohjelmiston”, Fillon totesi.

62-vuotias Francois Fillon toimi Ranskan pääministerinä vuosina 2007–2012. Hän ajaa kovia talousuudistuksia, jotka poikkeavat merkittävästi Ranskan nykyisen sosialistihallinnon linjasta.

Fillon haluaa muun muassa eroon 500 000 julkisen sektorin työpaikasta ja 35 tunnin työviikosta. Hän korottaisi lisäksi eläkeikää ja luopuisi varallisuusverosta. Julkisia menoja leikattaisiin peräti 100 miljardilla eurolla viiden vuoden aikana.

Wall Street Journal luonnehtii Fillonia ”vapaita markkinoita kannattavaksi kumoukselliseksi”, joka ihailee kovista talousuudistuksista tunnettua Britannian takavuosien pääministeriä Margaret Thatcheria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)