Verkkouutiset

Europarlamentti vaatii pakotteita energia-alan venäläisyrityksille

Torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa Euroopan parlamentti kehottaa EU:ta toimiin, jotka kohdistuvat venäläisyrityksiin ja niiden tytäryrityksiin erityisesti energia-alalla sekä venäläisten EU:ssa oleviin varoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Päätöslauselmassaan parlamentti kehottaa Venäjää lopettamaan välittömästi väkivaltaisten separatistien ja aseistettujen ryhmien tukemisen sekä vetämään pois joukkonsa Ukrainan itärajalta.

– Ukrainalla on oikeus toteuttaa kaikki tarvittavat toimet, myös YK:n peruskirjassa määritelty oikeus puolustautumiseen, päätöslauselmassa todetaan.

Parlamentti varoittaa Venäjää käyttämästä Ukrainan laillista oikeutta puolustaa alueellista koskemattomuuttaan tekosyynä käynnistää täysimittainen sotilaallinen hyökkäys.

Parlamentin jäsenet toivovat, että EU:n, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Ukrainan kokous pohjustaa kestävää diplomaattista ratkaisua kriisiin. He kuitenkin korostavat, että ainoastaan Ukrainan kansa voi tehdä Ukrainan tulevaisuutta koskevat valinnat demokraattisen, osallistavan ja avoimen prosessin kautta.

Päätöslauselman mukaan parlamentin jäsenet pitävät periaatteessa hyvänä ajatusta järjestää valtakunnallinen kansanäänestys Ukrainan tulevasta asemasta ja alueellisesta jaosta, kuten presidentti Oleksandr Turtshinov on ehdottanut.

Parlamentti kehottaa päätöslauselmassaan laajentamaan Etyjin erityistarkkailuoperaatiota, jonka tehtävänä on kerätä tietoa epätyypillisestä sotilaallisesta toiminnasta, provosoivista toimista ja ihmisoikeustilanteesta.

Mepit huomauttavat, ettei viime aikoina ole tullut tietoon minkäänlaisia Venäjän kansalaisiin tai venäläistä alkuperää oleviin henkilöihin tai muihin vähemmistöihin Ukrainassa kohdistuvia hyökkäyksiä, uhkailua tai syrjintää.

Parlamentti myös suhtautuu myönteisesti Ukrainan hallituksen aikomukseen järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)