Verkkouutiset

Kremlin ohjaaman median mukaan EU haluaa tuhota Venäjän

Venäläisten suhtautuminen Euroopan unioniin on muuttunut muutamassa vuodessa melko myönteisestä varsin kielteiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen raportin mukaan Venäjän nykyjohto pyrkii systemaattisesti vahvistamaan käsitystä ulkoisesta uhasta.

EU esitetään vihamielisenä voimana, jonka tavoitteena on viime kädessä koko venäläisen sivilisaation tuhoaminen.

Wilfried Martens Centre for European Studies -ajatushautomon raportin sisältämät arviot ovat samansuuntaisia useiden muiden viimeaikaisten selvitysten kanssa.

”EU havittelee Venäjän luonnonvaroja”

Martens Centren raportti nostaa esiin kolme venäläisten tiedotusvälineiden aktiivisesti ylläpitämää myyttiä. Niissä on esimerkiksi viljelty kuvaa EU:sta aggressiivisena ja toisten asioihin häikäilemättömästi puuttuvana yhteisönä.

Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan johdosta Venäjälle asetetut talouspakotteet ovat venäläismedian mukaan todiste Venäjään kohdistuvasta vihamielisyydestä. EU:n myös väitetään käyvän informaatiosotaa Venäjää kohtaan.

Yli 40 prosenttia venäläisistä uskoo raportin mukaan, että EU:n tavoitteena on saada haltuunsa Venäjän luonnonvarat. Väitettä on levittänyt muun muassa vaikutusvaltaisen Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev, joka toimi aiemmin turvallisuuspalvelu FSB:n johdossa.

EU:n itäisen kumppanuusohjelman motiivit ovat venäläismedian väitteiden mukaan aivan muut, kuin mitä unioni on esittänyt: EU:n on kerrottu aikovan tosiasiassa käyttää kumppanimaita Ukrainaa ja Georgiaa pakolaisten ja ydinjätteen sijoituspaikkana.

”Fasismi nousee Euroopassa”

Toinen raportin kuvaamista myyteistä ruokkii mielikuvaa EU:n heikkoudesta ja sen hajoamisen vääjäämättömyydestä.

EU:n kohtaamat haasteet ja sisäiset erimielisyydet noteerataan venäläismediassa aina näkyvästi. Unionin pakolaispolitiikka on esitetty osoituksena siitä, että ihmisten yhdenvertaisuus ja läntinen demokratiakäsitys ovat pahasta ja että Euroopan pelastajaksi kelpaa vain Venäjä.

Lähellä presidentti Vladimir Putinin hallintoa olevat tiedotusvälineet ovat alkaneet kertoa venäläisyleisölle, että fasismi ja natsismi nostavat uudelleen päätään Euroopassa. Äärioikeistolaisia liikkeitä ei tyydytä kuittaamaan marginaali-ilmiönä: esimerkiksi uutissivusto Pravda on raportoinut, että natsismin väitetyn nousun taustalla on Saksan liittokansleri Angela Merkelin harjoittama politiikka.

Parlamentaarista turvallisuus- ja antikorruptiokomiteaa johtava Irina Jarovaya on puolestaan syyttänyt useita EU-maita fasismin ja natsismin käyttämisestä omien poliittisten tavoitteidensa instrumenttina.

”Aikovat laillistaa pedofilian

Kolmas keskeinen myytti on moraalisesti rappeutunut EU. Presidentti Putinin mukaan monet länsimaat ovat hylkäämässä juurensa ja kristilliset arvonsa.

Propagandistit sanovat Venäjän vaalivan konservatiivisia hyveitä ja ortodoksista moraalia, kun taas läntisen Euroopan ihmisoikeuskäsitys on johtanut hankkeisiin, joiden tavoitteena on pedofilian laillistaminen.

EU:n edustamat demokraattiset arvot, sananvapaus ja sukupuolten tasavertaisuus esitetään raportin mukaan Venäjällä usein rajuina hyökkäyksinä kristillisyyttä vastaan. Niiden on jopa väitetty tähtäävän koko venäläisen sivilisaation tuhoamiseen.

”Venäläinen maailma” onkin propagandistien luoma konsepti, joka on tarkoitettu moraaliseksi vastavoimaksi lännen edustamalle ”Gay-Euroopalle”, raportissa todetaan.

Maaperä otollinen Venäjällä

Martens Centren julkaisema raportti tekee selvän eron Venäjän ulkomaille suuntautuvan informaatiovaikuttamisen ja maan omiin kansalaisiin kohdistuvan propagandan välillä.

Ulkoisten vaikuttamishankkeiden tavoitteena on sen mukaan läntisen politiikan horjuttaminen. Tämä tapahtuu muun muassa erimielisyyksiä kylvämällä sekä heikentämällä luottamusta kansallisia hallituksia kohtaan.

Omille kansalaisille kohdistettu propaganda luo sitä vastoin vaikutelmaa Venäjän puolustustaistelusta vihamielistä ulkomaailmaa vastaan. Samalla pyritään heikentämään kansalaisten tietoja niistä oloista, jotka lännessä tosiasiassa vallitsevat.

Presidentti Putinin Venäjä asemoidaan Kremlin propagandassa ylivertaiseksi voimatekijäksi, jolla on kyky puolustaa koko muuta maailmaa EU:n ja Yhdysvaltain muodostamaa uhkaa vastaan.

Viime vuosina voimistunut uusi, militaristinen propaganda uppoaa raportin mukaan otolliseen maaperään Venäjällä. Kun Neuvostoliiton aikainen propaganda perustui yhtenäiseen, luokkataistelua korostavaan ideologiaan, nyt yhdistellään elementtejä äärivasemmalta ja äärioikealta, keisarivallan ajalta ja neuvostovuosilta.

Koska uuden propagandan taustalla oleva maailmankuva ei ole yhtenäinen, siinä korostuvat tunteet pikemmin kuin sisältö. Siksi sen käyttämä kieli on usein erittäin aggressiivista.

Raportti kehottaa suhtautumaan Venäjän propagandaan nykyistä vakavammin – ei vähiten siksi, että sen kohteena ovat myös EU-maiden venäläisvähemmistöt.

– Kremlillä ei ole oikeutta yksin määritellä venäläisyyttä ja venäläisiä arvoja, raportissa muistutetaan.

Martens Centren raportti kokonaisuudessaan on luettavissa täältä.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)