Verkkouutiset

Kerjäläiset tulivat Espanjaankin – oudosta suunnasta tosin

Keskustelu kerjäläisistä ja kerjäämisestä on virinnyt jälleen lämpimien säiden saavuttua Pohjolaankin. Omat kerjäläisensä on saanut Espanjakin, missä säät ovat läpi vuoden täkäläisiä lämpimämmät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iltapäivälehti Aftonbladet lainaa Göötanmaan katulehti Faktumia, joka tuoreimmassa painetussa versiossaan kertoo Teneriffan kerjäläisistä. Päivät he kerjäävät kaduilla ja nukkuvat yönsä puistoissa tai rannoilla.

Kyseessä eivät kuitenkaan ole romanialaiset, eivät bulgarialaiset eivätkä muualtakaan Itä-Euroopasta Espanjaan päätyneet almujen anojat. He ovat ruotsalaisia, joita sanotaan olevan parisenkymmentä.

– Ruotsissa puhutaan paljon köyhistä EU-siirtolaisista, mutta vain romanialaisista tai bulgarialaisista, ei koskaan ruotsalaisista, jotka elävät kurjuudessa muissa EU-maissa, Faktumin päätoimittaja Aaron Israelson huomauttaa.

Espanjassa kaduilla ehkä 70 ruotsalaista kerjäläistä

Hänellä on omakohtainen kokemus asiasta viiden vuoden takaa, jolloin kadulla maannut ruotsalainen hakattiin hengiltä Fuengirolan rannalla.

Faktum on haastatellut Ruotsin kirkon Teneriffalla toimivan yksikön edustajia, jotka tuntevat ongelman hyvin.

– Rannalla on ehkä noin 20 koditonta ruotsalaista ja lisäksi alueella on noin 100 sosiaalisesti väliin pudonnutta, kirkon sosiaalityöntekijä Stefan Kamensky sanoo Faktumille.

Ruotsin kirkon mukaan Espanjassa elää kaduilla vähintään 70 ruotsalaista, kun lasketaan yhteen Mallorcan ja Kanariansaarten kodittomat ruotsalaiset.

– Ruotsalaisia kerjäläisiä on myös Saksassa ja Iso-Britanniassa, mutta perinteisemmin ruotsalaiset ovat olleet Espanjassa, Israelson sanoo.

Hän perää avointa keskustelua laajentuvasta EU-peräisestä maahanmuutosta. Espanjalaisen vapaaehtoisjärjestö Adintresin puheenjohtaja Joyce Gyimah puolestaan moittii Ruotsin kirkkoa sanomalla, ettei se tosiasiassa tue kaduilla eläviä maanmiehiä lainkaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)