Verkkouutiset

”Ehkä rynnäköimme rajan yli” – Turkin kaksi miljoonaa syyrialaista haaveilee Euroopasta

Turkissa asuu kaksi miljoonaa syyrialaista, joista iso osa on vasta lähdössä kohti Eurooppaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalaislehti Spiegel Onlinen reportaasi kertoo Turkkiin paenneista syyrialaisista, jotka ovat vasta heräämässä mahdollisuuteen saada turvapaikka Euroopan maasta. Kohteina lähtijöillä ovat etenkin Saksa ja Ruotsi.

– Ehkä rynnäköimme rajan yli. Vielä on täysin epäselvää, mitä tapahtuu, Spiegel Onlinen haastattelema 20-vuotias Turkissa asuva syyrialainen Abbas sanoo.

Suunnitelmana on osallistua mielenosoitukseen Turkin ja Kreikan välisellä rajalla ja sen jälkeen päästä jotenkin rajan yli.

Ajatuksen lähdöstä hän sai Facebook-ryhmästä, johon on liittynyt yli 33 000 lähtöaikeissa olevaa Turkissa asuvaa syyrialaista.

– Turkin ongelma on, että meillä ei ole oikeuksia, Abbas kertoo.

Virallisesti Syyriasta paenneet eivät saa työskennellä, joten he ovat laittomasti töissä. Abbas esimerkiksi on työskennellyt jo vuoden verran Turkissa.

Osa Turkkiin paenneista syyrialaisista haluaisi palata kotimaahansa, mutta toistaiseksi sisällissodan runtelemaan maahan palaaminen ei näytä mahdolliselta.

– En usko, että maa on vapautettavissa. Ja kun näkee kaiken vaivan päästäkseen Euroopan linnoitukseen, ei halua heti lähteä poiskaan, kun kerran on onnistunut, Abbas sanoo.

Turkkilaisten viranomaistietojen mukaan 250 000 ihmistä on onnistunut jo ylittämään rajan Turkista Kreikkaan. Toisten arvioiden mukaan rajanylittäjiä on jo puoli miljoonaa.

Turkki on tietoinen Facebook-ryhmästä, jossa syyrialaiset suunnittelevat pakoa Eurooppaan. Poliisi on rakentanut barrikadeja ja kaikki ajoneuvot, joissa on syyrialaisia, aiotaan käännyttää takaisin.

Kaikkia ei kuitenkaan saada pysäytettyä. Osa yrittää pakoa jalkaisin. Toiset yrittävät pakoon Bulgarian kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)