"Palaan Belgiaan tappamaan vääräuskoiset"

Viranomaistiedoista käy ilmi, että Brysselin iskuihin syyllistyneet olivat olleet jo pitkään valmistautumassa terroritekoihin.

  • LKS 20160324 A road sign points to the Brussels airport in Zaventem on March 24, 2016, two days after terror attacks in the Belgian capital. Police in Brussels ramped up a desperate hunt for a fourth man suspected of taking part in the Islamic State bombings that struck at the very heart of Europe. Flags in the shellshocked city of Brussels hung at half-mast as Belgium mourned the 31 people from all over the world killed in the attacks, while doctors battled to save scores more injured in the carnage. / AFP / PATRIK STOLLARZ - LEHTIKUVA / AFP

    Terroristi Najim Laachraouin matka Belgiasta Syyriaan päättyi Zaventemin lentokentälle.

    ()

Tiedoista ilmenee myös, että Pariisin ja Brysselin iskuihin osallistuneita terroristeja ja heidän tukijoitaan on aikaisemmin otettu kiinni, mutta päästetty vapaaksi, kertoo italialaislehti Corriere della Sera.

Lehden mukaan yksi heistä belgialainen – joka on tiettävästi yhä paossa ja jota lehti kutsuu vain lyhenteellä B.B. – lähti Syyriaan joulukuussa 2012. Matka kulki Saksan ja Turkin kautta Syyriaan ISIS-terroristien riveihin.

Sieltä mies soitti kontaktilleen puhelun, jonka lehden mukaan Belgian poliisi salakuunteli.

"Taistelen uskonsotureiden riveissä saattaakseni voimaan Allahin lain ja tappaakseni ihmiset, jotka vastustavat Allahia. Nyt olen palaamassa Belgiaan tappaakseni vääräuskoiset."

Kyseinen B.B. ei ole ainoa. Esimerkiksi viranomaisten tiedossa on ollut, että Brysselin kansainvälisellä lentokentällä tiistaina itsensä räjäyttänyt Najim Laachraoui lähti Belgiasta Syyriaan helmikuussa 2013. Itävallan poliisi tarkasti hänet paluumatkalla syyskuussa 2015 yhdessä viime viikolla pidätetyn Salah Abdeslamin ja viime tiistaina pidätystilanteessa ammutun Mohamed Belkaidin kanssa.

Samat miehet olivat Pariisin ja Brysselin iskujen tekijöinä tai taustavoimina.

– Najim Laachraoui jätti jälkiä kaikkialle olemassaolostaan, mutta kenenkään hälytyskellot eivät soineet, kirjoittaa Corriere della Sera paperiversiossaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.