Verkkouutiset

Uhkataso on korkea – Britannian tiedustelun johtaja varoittaa terrori-iskuista

MI5:n johtajan mukaan islamistinen terrorismi on pitkäaikainen haaste.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tällä hetkellä sen muoto on Daesh tai ISIS. Myös al-Qaida on yhä pinnalla. Tämän on sellainen asia, jonka kohdalla on ymmärrettävä, että se on tullut jäädäkseen, Britannian tiedustelupalvelun MI5:n johtaja Andrew Parker toteaa islamistisesta terrorismista Guardianin haastattelussa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun MI5:n johtaja on koskaan antanut lehtihaastattelun. Parker kertoo keskittyvänsä kolmeen uhkaan. Islamistinen terrori on niistä ensimmäinen.

– Nykymuotoinen kansainvälinen terrorismi perustuu kieroutuneeseen aatemaailmaan. Se tuo terrorin kaduillemme ja suureen osaan kehittynyttä maailmaa, mukaan lukien Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Turkkiin.

Andrew Parker paljastaa Britannian torjuneen 12 terroristihyökkäystä viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Maahan kohdistuvien iskujen määrä on korkeampi kuin mitä olen aiemman urani aikana kokenut – ja olen työskennellyt MI5:n palveluksessa 33 vuotta, Parker sanoo.

– Odotan, että onnistumme paljastamaan ja pysäyttämään useimmat tähän maahan kohdistuvat terrorismiyritykset, hän jatkaa.

Tiedustelujohtaja painottaa sanaa ”useimmat”.

– Tässä maassa tulee tapahtumaan terrori-iskuja. Uhkataso on vakava ja se tarkoittaa, että tämä on todennäköistä, Andrew Parker varoittaa.

Toinen MI5:n johtajan keskeisistä uhkakuvista liittyy Pohjois-Irlannin terrorismiin ja kolmas vieraiden valtioiden toimintaan. Niistä päällimmäisenä on Venäjä. Sen toiminta näkyy Parkerin mukaan ympäri Manner-Eurooppaa ja Britanniaa.

Parker sanoo Venäjän käyttävän sotilaallisia keinoja, propagandaa, vakoilua, kumouksellista toimintaa ja kyberhyökkäyksiä ulkopoliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Hän kuvaa Venäjän uhkaa todelliseksi ja muistuttaa sen monimuotoisuudesta.

– Se näkyy paikoissa kuten Ukrainassa sekä Syyrian karmaisevissa raakuuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)