Naton komentajalta raju lausunto: Venäjä uhkaa lännen olemassaoloa

Naton korkein sotilasjohtaja Euroopassa sanoo Venäjää nyt lännen vastustajaksi tai viholliseksi.

  • LKS 20150804 Naton korkein sotilasjohtaja Euroopassa, yhdysvaltalainen kenraali Philip M. Breedlove Helsingissä 4. elokuuta 2015.
Philip M. Breedlove vierailee suomessa 4. - 5.8.2015, vierailua isännöi puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

    PPhilip Breedlove.

    ()

Naton Euroopan-joukkojen komentajan kenraali Philip Breedloven mukaan Venäjä on uhka USA:n ja maan liittolaisten olemassaololle.

Kenraali Breedlove puhui torstaina USA:n kongressin komitean kuulemistilaisuudessa. Hänen mukaansa Venäjä "pyrkii kirjoittamaan kansainvälisen järjestyksen hyväksytyt säännöt uudelleen".

– Venäjä on valinnut olevansa vihollinen (adversary) ja on pitkän aikavälin olemassaolon uhka (existential threat) Yhdysvalloille ja eurooppalaisille liittolaisillemme ja kumppaneillemme, Breedlove sanoi.

Hänen mukaansa USA:n asevoimien on varustauduttava Euroopassa uudelleen aggressiivisempaa Venäjää vastaan, jolla on kehittyneitä sukellusveneitä, asejärjestelmiä ja maantieteellinen etulyöntiasema. Kenraalin mukaan korjattavaksi tulee 20 vuoden erilainen paradigma.

Kenraali Philip Breedloven mukaan aikakausi, jolloin Venäjästä yritettiin kumppania, on ohi. Hänen mukaansa kyseessä ei ole kylmä sota, mutta USA:n asevoimat ei ole tilassa jossa sen pitäisi olla.

Hän korosti paremman tiedustelun tarvetta.

– On todella tärkeää että käynnistämme uudelleen kykymme nähdä ja tulkita jotta voimme sijoittua ajoissa.

Kenraalilta kysyttiin Naton kyvystä puolustaa jäsenmaitaan Baltiassa. Yhteenotossa Venäjää vastaan tulisi liittolaisten kyetä pääsemään Venäjän Kaliningradin läpi, jota Breedlove kuvaili "linnoitukseksi".

– Meidän on varmistuttava, että meillä on kapasiteetti murtautua niin että voimme jatkaa nopeasti tehostumista, hän maalaili tilannetta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.