Suurlähettiläs povaa Rosatomista vientivalttia

Diplomaatti pohtii blogissaan Unkarin-kaupan mahdollisuuksia.

  • LKS 20141203 LKS 20140919  20140915  LKS 20140909 - Fennovoiman logo Helsingissä 9. syyskuuta 2014. Fennovoima ja Voimaosakeyhtiö SF ilmoittivat tänään johtajien vaihdoksista. Fennovoima vahvistaa yhä jättävänsä työ- ja elinkeinoministeriölle selvityksen ydinvoimahankkeensa suomalaisomistuksesta syyskuun aikana. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Suomessa Rosatom osallistuu Fennovoima-hankkeeseen.

    ()

Suomen suurlähettiläänä Unkarissa ja Sloveniassa toimiva Petri Tuomi-Nikula arvioi Suomella olevan mahdollisuuksia hyötyä unkarilaisten lähiaikoina toteuttamista hankkeista.

"Suomalaisille Loviisa-, Olkiluoto- ja Hanhikivi -spesialisteille, sadoille alihankkijoille, se tarjoaa suuria mahdollisuuksia. Suomalais-unkarilaisella erityisellä suhteella voi tässä olla oma roolinsa.

Tarjouspyynnöt tekee ja tarjoukset hyväksyy kuitenkin hankkeen toteuttaja Rosatom. Tässä kilpailussa paras ja luotettavin osaaja sekä edullisin hinta ratkaisevat", Tuomi-Nikula kirjoittaa.

Hänen mukaansa Paksin ydinvoimalasta saattaa olla tulossa Unkarin talouden merkittävin veturihanke useaksi vuodeksi.

Suurlähettiläs muistuttaa ruotsalaisten yrittävän kaupata lisää JAS-hävittäjiä Unkarille - tämän Tuomi-Nikula esittää maan Unkarin politiikan "top-prioritynä".

"Suomella se tulisi olla mahdollisimman suuri siivu Paks-alihankinnasta."

Lisäksi hän näkee maassa mahdollisuuksia Suomen cleantech-sektorille, kun kaupunkien jätteenkäsittelyjärjestelmät ja kaukolämpöinfrastruktuuri tullaan lähivuosina uusimaan.

Lähettiläs muistuttaa yhden puolueen lähes suvereenin valta-aseman vaikuttavan sekä lupamenettelyissä että viranomaiskontakteissa. Valtion lisääntyvä ohjaus onkin hänen mukaansa kiinnostava piirre maassa.

"Se voi olla uhka tai mahdollisuus – toimialasta riippuen."

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.