Verkkouutiset

Separatistien vapauttama ukrainalaissotilas kertoo julmasta kidutuksesta

Ukrainalainen laskuvarjolääkäri kertoo kauheuksista, joita hän koki jäätyään Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien vangiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalainen laskuvarjojääkäri Oleksandr Mashonkin jäi alkuvuonna Venäjän tukemien itäukrainalaisten separatistien vangiksi niin kutsutussa ”Donetskin tasavallassa”. Hänet vapautettiin elokuussa 197 vankeudessa vietetyn päivän jälkeen osapuolten välisessä vankien vaihdossa.

Mashonkin on yksi Ukrainan hallituksen joukkojen legendaarisista ”kyborgeista”, jotka puolustivat Donetskin lentokenttää rajuissa taisteluissa vuoden 2014 syyskuusta vuoden 2015 tammikuuhun.

Verkkouutiset on kertonut ”kyborgeista” muun muassa tässä ja tässä.

Mashonkin puolustaman rakennuksen katto sortui 21. tammikuuta. Samana päivänä Ukrainan hallituksen joukot vetäytyivät lentokentältä. Mashonkin ja 14 muuta jäivät vangeiksi.

Mashonkin kärsii jatkuvasta päänsärystä ja pistävästä kivusta rintakehässä. Hän herää öisin ja luulee olevansa edelleen separatistien vankina Donetskissa.

Mashonkin kertoo, kuinka ensimmäiset vankeuspäivät olivat vaikeimpia. ”Kyborgit” joutuivat yhdeksi päiväksi pahamaineisen separatistikomentaja Arseni Pavlovin kynsiin. Pavlov tunnetaan myös nimellä ”Motorola”.

Mashonkinin mukaan heitä hakattiin putkilla, jakkaroilla ja pöydän jaloilla. Iskuja sateli päähän, vartaloon ja nivusiin.

– Lopulta kipu hävisi. Meitä hakattiin niin pahasti, että he rikkoivat jo rikkimenneitä paikkoja, Mashonkin kertoo Radio Free Europelle.

Myöhemmin ”kyborgit” siirrettiin kahteen otteeseen uuteen selliin. Olot eivät parantuneet paljon ja hakkaamiset jatkuivat.

– He yrittivät suostutella meitä siirtymään heidän puolelleen hakatessaan meitä. Paikalla oli venäläisiä palkkasotureita ja tšetšeenejä – he olivat julmimpia – ja paikallisia Donetskista.

– He yrittivät murtaa minut. Se ei onnistunut. Mutta Donetskissa on vielä poikiamme. Minä pääsin ulos, mutta he ovat yhä siellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)