Verkkouutiset

Ukrainalaisuimari vainoista Krimillä: ”Pahempaa kuin neuvostoaikana!”

Sevastopolilainen maratonuimari sanoo suorat sanat miehitetyn niemimaan ihmisoikeustilanteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oleg Sofjanik on vastustanut avoimesti Krimin miehitystä ja päättänyt olla palaamatta niemimaalle pidätystä pelätessään, kerrotaan Harkovan ihmisoikeksien suojelijoiden ryhmän internetsivulla julkaistussa artikkelissa.

51-vuotias uimari oli toisinajattelija myös neuvostoaikana ja joutui KGB:n vainon kohteeksi. Sofjanik on ollut myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n häirinnän kohteena ja häneltä on muun muassa tiedusteltu, miksei hän ole ottanut Venäjän kansalaisuutta.

Hän on myös tarkkaillut oikeusloukkauksia niemimaalla. Niistä raportoivat hänen mukaansa usein jättävät Krimin tai tulevat vangituiksi.

Sofjanik kertoo vastaanottaneensa matkalta palatessaan puhelun, jonka mukaan hänen asuntonsa oli tutkittu.

Hän väittää Sevastopolissa toimivan ”Vastaekstremistisen keskuksen” johtajan Mihail Novoseltsevin viitanneen viestissään Juri Ilchenkoon, Sofjanikin ystävään ja blogistiin, joka oli pidätetty venäläisessä VKontake-palvelussa lähetettyjen viestien vuoksi.

”Hän kirjoitti Putin-vastaisia lausuntoja ja artikkeleita”, Sofjanik siteeraa Novoltsevin syytöksiä Ilchenkoa kohtaan.

Novoltsev ei ollut halukas puhumaan puhelimessa Sofjanikin kanssa, mutta pidätystä pelätessään Sofjanik päätti olla palaamatta niemimaalle.

Ilchenkoa uhkaa ystävänsä mukaan jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Sofjanikin mukaan tilanne on sikäli pahempi kuin neuvostoaikaan, että kun aiemmin KGB puhutteli toisinajattelijan kerran tai kahdesti ja sen jälkeen pidätti, nykyään he voivat vain ilmaantua ja viedä kaiken.

Hän kertoo esimerkin krimintataariperheestä, joiden n. 2000-3000 dollarin arvoiset säästöt FSB:n upseerit veivät heidän kotoaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)