Verkkouutiset

Miksi puhdistus tapahtui – uhmasivatko upseerit Vladimir Putinin käskyä härnätä Nato-aluksia?

Venäjän Itämeren laivastossa tehtiin asevoimien suurin puhdistus sitten Stalinin päivien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisiin suhteisiin ja Venäjän asevoimiin erikoistuneet länsimaiset analyytikot pohtivat, mikä on oikea syy Venäjän Itämeren laivaston kaaokseen, kertoo uutissivusto news.com.au.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti heinäkuun alussa maan Itämeren laivaston komentajan ja liki 50 muun korkean upseerin irtisanomisesta. Virallisiksi syiksi ilmoitettiin korruptio ja epäpätevyys. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

News.com.au arvelee, että Venäjän asevoimien suoritukset viimeaikaisten Itämerellä järjestettyjen suurten Nato-harjoitusten aikana liittyvät irtisanomisiin. Myös Venäjän ja länsimaiden sotilaskoneiden ja -alusten lukuisten yhteenottojen uskotaan vaikuttaneen tapahtumiin.

Venäjän hävittäjä suoritti Itämerellä useita ylilentoja USA:n aluksen USS Donald Cookin lähellä huhtikuussa.

– Jotkut vihjailevat, että venäläisen hävittäjäpommittajan häirinnän oli tarkoitus olla osa laajempaa venäläisten organisoimaa yhteenottoa länsimaisia aluksia vastaan Itämerellä, kertoo kansainvälisten suhteiden analyytikko Peter Coates.

– Mutta Venäjän Itämeren laivaston kerrotaan kuitenkin kieltäytyneen noudattamasta vaarallista käskyä. Tästä syystä Putin olisi siten kostanut upseereilleen.

Laivaston komentajan, vara-amiraali Viktor Kravtshukin ja esikuntapäällikön, vara-amiraali Sergei Popovin potkut tehtiin Venäjän asevoimissa poikkeuksellisella tavalla julkisesti.

Syyksi mainittiin ”vakavat puutteet taisteluharjoitusten järjestämisessä ja joukkojen päivittäisessä toiminnassa”. Lisäksi komennon katsottiin myös ”vääristäneen raportteja laivaston todellisesta tilasta”.

Massiivinen irtisanomisaalto tuli yllätyksenä useimmille Venäjän asevoimia tarkkaileville asiantuntijoille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)