Verkkouutiset

Voiko tämä Neuvostoliiton ex-vasallivaltio lepytellä Kim Jong-unin?

Tutkijan mukaan Mongolia pyrkii ottamaan suuremman roolin Korean niemimaan jännitteiden purkamisessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mongolia on pyrkinyt omaksumaan alueellisen välittäjän roolin Koillis-Aasiassa ja tarjoutunut osallistumaan Korean niemimaan rauhanprosessiin, kirjoittaa ohjelmajohtaja Juni Kim Korea Economic Institute of America (KEI) -tutkimuslaitoksen blogissa.

– Sisämaavaltiolla on suhteellisen hyvät suhteet sekä Etelä- että Pohjois-Korean kanssa. Mongolia korostaa ystävällismielisten suhteiden olevan etu, joka voisi olla osa mahdollista ratkaisua Koreoiden välisten jännitteiden vähentämiseksi, Juni kertoo.

Kim Jong-unin johtaman Pohjois-Korean ydin- ja ohjuskokeet ovat rasittaneet Koreoiden suhteita ja aiheuttaneet huolta kansainvälisen yhteisön keskuudessa. Pohjois-Korea on uhkaillut Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja ydiniskuilla.

– Mongolia, joka on entinen Neuvostoliiton satelliittivaltio, oli järjestyksessä toinen maa, joka tunnusti vuonna 1948 perustetun Pohjois-Korean. Mongolia muuttui demokraattiseksi valtioksi vuonna 1990, mutta maa on säilyttänyt suhteet Pohjois-Koreaan. Maiden välisen sopimuksen perusteella Mongoliassa asuu tuhansia pohjoiskorealaisia, Juni kirjoittaa.

Mongoliaa kiinnostaa pääsy Pohjois-Korean satamiin, koska se on sisämaavaltio. Siten Mongolia ei olisi niin riippuvainen Kiinan ja Venäjän satamista.

– Mongolialla on hyvät suhteet myös Etelä-Koreaan varsinkin Mongolian demokratisoitumisen jälkeen.

Juni kertoo Mongolian ulkopolitiikan perustuvan vuoropuhelun ja neuvotteluiden edistämiseen alueellista turvallisuutta koskevissa teemoissa.

– Mongolian virkamiehet ovat pyrkineet omaksumaan suuremman roolin Korean niemimaan jännitteiden purkamisessa, Juni toteaa.

Mongoliassa pidetään presidentinvaalit 26. kesäkuuta.

– Vaalit saattavat muuttaa maan ulkopolitiikan suuntaa, mutta Mongolia todennäköisesti osallistuu jatkossakin toimiin rauhan edistämiseksi koko alueella ja Korean niemimaalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)