Verkkouutiset

ISIS:n orjuuttamat jesidit aloittivat kostoiskut – ”he tappavat meidät tai me heidät”

Sinjarin kaupunkiin palaavat Isiksen vainoamat jesidit vaativat oikeutta ja ovat aloittaneet kostoiskut pettureina pitämiään entisiä naapureita vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jesiditaistelijat ovat aloittaneet kostoiskut Luoteis-Irakissa sijaitsevassa Sinajrin kaupungissa ja sen ympäristössä sen jälkeen, kun kurdien Peshmerga-joukot ja jesiditaistelijat ajoivat yhdessä Isiksen ulos kaupungista marraskuussa, kertoo The Daily Beast.

Isis valtasi Sinjarin kesällä 2014. Tuhannet jesidit pakenivat vuoristoon, josta Yhdysvallat yritti pelastaa heitä. Isis tappoi satoja miehiä ja otti tuhansia naisia sekä tyttöjä orjiksi.

Nyt alueelle palanneet jesiditaistelijat ovat tappaneet Isiksen vallan alla eläneitä entisiä naapureitaan, arabeja ja islaminuskoisia kurdeja. Jesidit pitävät heitä Isiksen tukijoina ja kokevat tulleensa petetyiksi.

Kostoiskujen myötä alueen hallitseminen on vaikeaa. Jesidit vaativat Isikselle rangaistusta rikoksistaan. Samaan aikaan entisten naapureiden keskinäinen luottamus on hävinnyt kokonaan.

– Emme voi elää Sinjarissa rinnakkain, jos joku on kidnapannut ja raiskannut lapsesi ja tappanut veljesi. Emme voi elää enää heidän kanssaan, sanoo nimettömänä pysyttelevä jesidien heimojohtaja.

– Meitä suututtaa se, että Peshmerga-joukot suojelevat heitä, koska he ovat vihollisiamme.

Sadiq Saleh, 41, on islaminuskoinen kurdi, joka jäi Sinjarin läheiseen kylään Isiksen vallattua alueen. Saleh halusi jäädä huolehtimaan karjastaan. Hän kertoo tehneensä yhteistyötä kaupungin valtausta suunnitelleiden kurdijoukkojen kanssa.

Kun Isis saettiin ulos Sinjarista, Saleh päätti paeta eläintensä kanssa Irakin Kurdistaniin perheensä perässä. Jesiditaistelijat väijyttivät Salehin ja 14 muuta miestä kaksi kertaa. Saleh kumppaneineen oli Kurdistanin alueen turvallisuusjoukkojen suojeluksessa. Saleh menetti kolme sukulaistaan ensimmäisessä väijytyksessä. Toisessa väijytyksessä kurdien turvallisuusjoukot surmasivat kolme jesidiä.

Peshmerga-joukoissa everstinä toimivan jesidin Jidaan Darush Jadanin mukaan arabien paluuta Sinjariin ei sallita.

– Miten voimme päästää heidät takaisin? He asuivat kanssamme 100 vuotta, mutta puukottivat meitä selkään. He ottivat naisemme ja raiskasivat heidät. Täällä asuneet arabit auttoivat Isistä joko sotilaallisesti tai taloudellisesti tai tukivat heitä ideologisesti.

Sulaiman Omar, 37, on jesiditaistelija. Hän ei kuitenkaan pidä kaikkia muslimeita syyllisinä.

– Meillä ei ole ongelmia muiden palaavien ryhmien kanssa, mutta olemme huolissamme niistä, jotka auttoivat Isistä ja pettivät meidät, Omar kertoo.

Kurdistanin Dahukissa asuvan Salehin sukulaisen Khazi Hamidin mukaan jesidit eivät tee eroa heidän ja Isiksen välillä.

– Heidän mielestään kaikki muslimit kuuluvat Isikseen, Hamidi sanoo.

Abu Diler on islaminuskoinen kurdi, joka asui ennen Sinjarissa. The Daily Beast kysyi, palaisiko hän synnyinkaupunkiinsa.

– En voi palata, koska se ei ole turvallista. Jesidit ovat siellä, ja he ovat kaikki aseistettuja. Joko he tappavat meidät tai meidän pitää tappaa heidät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)