1920- ja 30-lukujen ideaa Itämeren-Mustanmeren unionista herätelty henkiin

Reunavaltiopolitiikkaa tukevia näkemyksiä on kuultu viime aikoina Itämeren ja Mustanmeren välillä.

  • LKS 20170219 Meri on jäässä Eiranrannassa Helsingissä 19. helmikuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Itämeren ja Mustanmeren alueen valtioille etsitään uutta yhteistyötä.

    ()

Ukrainalaisnationalistiset järjestöt ilmaisivat yhteisjulistuksessaan tukensa Itämeren ja Mustanmeren valtioiden unionille viime viikon torstaina.

Julistuksessa olivat mukana laitaoikeistolaisina pidetty Svoboda-puolue, Oikea sektori, Ukrainan nationalistien järjestö OUN ja eräät muut nationalistiset organisaatiot.

Järjestöt haluavat ensimmäisen maailmansodan jälkeisiltä vuosilta peräisin olevan reunavaltioyhteistyön idean lisäksi muun muassa palauttaa Ukrainan ydinasevallaksi. Maa menetti statuksen luovuttuaan ydinaseista Neuvostoliiton hajottua vastineeksi siitä, että Venäjä ja Yhdysvallat sitoutuivat takaamaan sen koskemattomuuden.

Maailmansotien väliseltä ajalta peräisin oleva ajatus Itämeren ja Mustanmeren välisten valtioiden liitosta Venäjän ja Saksan välissä on noussut jälleen esiin erityisesti Puolassa Andrzej Dudan voitettua presidentinvaalin ja konservatiivien noustua valtaan.

Viime aikoina merkkejä yhteistyöhalukkuudesta on esiintynyt myös muiden maiden konservatiivien, nationalistien ja traditionalistien piirissä.

Jonkinlaisena merkkinä yhteistyöstä voinee pitää myös Budapestissa pidettyä alueen oikeistolaisten poliitikkojen kokoontumista, jonka tavoitteena oli edistää itäeurooppalaisen palkkaunionin luomista.

Äärioikeistolaisen ja Venäjä-mielisen isäntämaan Jobbikin edustajien lisäksi kokoontumiseen osallistui muun muassa Latviasta, Romaniasta ja Bulgariasta. Myös Viron konservatiivisen kansanpuolueen parlamenttiedustaja Jaak Madison oli paikalla Kempinski-hotellissa pidetyssä tilaisuudessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.