Verkkouutiset

Itä-Ukrainan leirit paljastuivat: Venäjä-mieliset separatistit kiduttaneet tuhansia orjia

Ihmisoikeusaktivistien mukaan Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien orjatyöleireillä on ainakin 10 000 vankia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien alueella on lukuisia orjatyövoimaleirejä, jotka muistuttavat Neuvostoliiton aikaisia Gulag-vankileirejä, kertoo BBC viitaten Itä-Ukrainassa toimivien ihmisoikeusaktivistien raporttiin.

Raportin mukaan niin sanotun ”Luhanskin kansantasavallan” alueella Itä-Ukrainassa 5 000 ihmistä pidetään eristysselleissä, pahoinpidellään, pidetään nälässä ja kidutetaan, jos he kieltäytyvät tekemästä palkatonta työtä.

Ukrainalainen Alexander Efreshin pidätettiin viisi vuotta sitten, ja hän sai kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion ryöstöstä ja tuhopoltosta.

Efreshin suostui työskentelemään vankilan tehtaassa lyhentääkseen tuomiotaan kolmanneksella. Hän sai työstään pienen maksun ja käytti sen parantaakseen ruoka-annoksiaan.

Kaikki muuttui vuonna 2014, kun Itä-Ukrainan sota alkoi. Krasnyi Lutshin kaupungissa sijaitseva vankila päätyi ”Luhanskin kansantasavallan” alaisuuteen ja olosuhteet heikkenivät välittömästi.

Efreshinille maksettu palkkio lakkautettiin, työnteosta kieltäytyviä rangaistiin ankarasti ja ruoan laatu huononi jyrkästi. Efreshinille ilmoitettiin, että hän vapautuisi vasta syksyllä 2019 kärsittyään koko rangaistuksensa.

– En usko selviäväni enää yhdestäkään vuodesta, kolmesta vuodesta puhumattakaan, 29- vuotias Efreshin toteaa.

– He pakottavat meidät töihin joka päivä 12 tunniksi. Valmistamme betonielementtejä, se on raskasta työtä.

Efreshinin mukaan vangeilla ei ole lääkkeitä eikä lääkäreitä tai hammaslääkäreitä.

– Olen menettänyt paljon hampaita. Me emme saa edes kipulääkkeitä. Meille syötetään ainoastaan puuroa, eikä meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin työskennellä. Jos työstä kieltäytyy, vanki heitetään rangaistuskoppiin, se on epäinhimillistä.

Ihmisoikeusjärjestö Eastern Human Rights Groupin mukaan Efreshin on yksi tuhansista vangeista, joita käytetään orjatyövoimana 15 ojennustyöleirissä ”Luhanskin kansantasavallan” alueella.

Raportin mukaan osa vangeista valmistaa työkaluja, ruumisarkkuja, lautapelejä tai piikkilankaa. Toiset jauhavat jauhoa tai työskentelevät alkeellisissa hiilikaivoksissa.

Raportin tekijöiden mukaan he saivat 74 haastattelua vangeilta, sukulaisilta ja pahoinpitelyjen todistajilta.

– Vankien on mahdotonta kieltäytyä työnteosta, raportti toteaa.

Kieltäytymisestä seuraa 15 päivän eristys, sukulaisten vierailuiden peruminen ja pahoinpitelyä sekä kiduttamista.

Raportin mukaan vankien valmistamien tuotteiden myynnistä saadut tulot jaetaan separatistialueen johdon kesken.

– Noin 5 000 ihmistä työskentelee päivittäin ilman palkkaa säilyttääkseen henkensä ja terveytensä, voidakseen tavata sukulaisiaan ja välttyäkseen nälkäkuolemalta. Kaikki tämä johtuu siitä, että tietty ryhmä ihmisiä haluaa rikastua, raportti kertoo.

Eastern Human Rights Groupin johtaja Pavel Lisyanskyn mukaan hänellä on todisteita siitä, että separatistien hallitsemassa niin sanotussa ”Donetskin kansantasavallassa” on samanlaisia pakkotyöleirejä, joilla riutuu toiset 5 000 vankia. Näitä leirejä koskeva raportti julkaistaan ensi kuussa.

– On vaikea uskoa, että keskellä Eurooppaa on edelleen orjatyövoimaa 2000-luvulla. Mutta sitä tapahtuu, ja sille pitää tehdä jotain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)