Verkkouutiset

Foreign Policy kysyy: Miksi Suomi on pärjännyt muita paremmin Vladimir Putinin infosodassa?

Suomi on ulkopolitiikkajulkaisun mukaan onnistunut torjumaan Venäjän informaatiohyökkäyksiä paremmin kuin monet muut Euroopan maat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi on jostain syystä torjunut Venäjän informaatiohyökkäyksiä paremmin kuin moni muu maa. Näin arvelee Foreign Policy, joka kirjoittaa otsikolla Miksi Suomi kykenee torjumaan Putinin informaatiosodan?.

FP:n mukaan Baltian ja Itä-Euroopan maiden tapaan Suomi on joutunut valeuutisten ja propagandavaikuttamisen kohteeksi. Näitä Venäjältä tulevia informaatiohyökkäyksiä on esiintynyt etenkin sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin laittomasti itseensä.

Informaatiohyökkäyksillä pyritään vaikuttamaan kansalaisten mielipiteisiin ja heikentämään luottamusta hallituksiin. Hyökkäyksissä levitetään valeuutisia ja salaliittoteorioita sekä pyritään eskaloimaan jo olemassa olevia ongelmia ja kiistanaiheita. Tarkoituksena on vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ja heikentää luottamusta hallituksiin ja instituutioihin.

Suomalaisviranomaiset kertovat omaavansa oikeat työkalut Venäjän informaatiohyökkäysten torjumiseksi. Viranomaisten mukaan muun muassa tehokas julkinen koulutusjärjestelmä, pitkäaikainen suhde Venäjään ja kattava hallituksen strategia auttavat torjumaan informaatiohyökkäyksiä.

– Paras tapa reagoida on pitäytyä omassa positiivisessa narratiivissa, ei niinkään informaation korjaamisessa, sanoo Harvardin yliopiston tutkija Jed Willard.

FP korostaa, että OECD:n mittausten mukaan suomalaiset voivat hyvin ja maassa on tehokkaita hyvinvointiohjelmia. Willardin mukaan suomalaisten kyky kriittiseen ajatteluun ja hallituksen yhtenäinen strategia tekevät totuuden vääristelystä vaikeampaa.

Informaatiohyökkäysten tarkoituksena on saada paikalliset mediat tarttumaan valeuutisiin ja levittämään niitä edelleen. Samalla tavalla valeuutiset leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Suomessa kerrotaan myös olevan hyvin pieni venäläisvähemmistö verrattuna Baltian maihin, joten mielipiteisiin vaikuttamisen katsotaan olevan vaikeampaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)