Verkkouutiset

Angela Merkel symboloi avointa pakolaispolitiikkaa, mutta totuus on moniulotteisempi

Tutkijan mukaan Saksan turvapaikka- ja pakolaispolitiikka ei ole pysynyt muuttumattomana viimeisen puolentoista vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Vaikka Angela Merkel symboloi sekä monille kannattajilleen että erityisesti vastustajilleen ”avointa” turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaa, käytännössä asia on siis paljon moniulotteisempi, sanoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku Verkkouutisille.

Saksan liittokansleri, CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel vahvisti sunnuntai-iltana, että hän aikoo hakea neljännelle liittokanslerikaudelle. Saksan liittovaltiopäivävaalit ovat ensi vuoden syksyllä.

Iso-Markku muistuttaa, että Saksan turvapaikka- ja pakolaispolitiikka on muuttunut viimeisen puolentoista vuoden aikana.

– Merkelin johtama suuri koalitio on vienyt läpi esimerkiksi kaksi turvapaikkapoliittista lakipakettia, joiden myötä Saksa on muun muassa pidentänyt turvallisiksi määriteltyjen maiden listaa ja tiukentanut perheenyhdistämisiä koskevia sääntöjä.

– Lisäksi Saksa näytteli pääroolia EU:n ja Turkin välisissä neuvotteluissa kiistellystä pakolaissopimuksesta, jonka tavoite on rajoittaa pakolaisten tuloa Euroopan maaperälle. Myös turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten etuuksiin sekä integroitumiseen liittyvää säännöstöä on Merkelin hallituksen toimesta muokattu.

Iso-Markun mukaan Merkel on kuitenkin samaan aikaan pitänyt vahvasti kiinni siitä perusperiaatteesta, että Saksan on oltava valtio, josta hädänalaiset voivat hakea turvaa.

– Se, tuleeko CDU vaalikampanjassaan ehdottamaan jotain uusia turvapaikka- tai pakolaispoliittisia toimia, riippuu varmasti siitä, miten pakolaistilanne Euroopan rajoilla kehittyy ja miten maassa jo olevien pakolaisten integraatio edistyy.

Iso-Markku pitää todennäköisenä, että pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka muodostavat ainakin yhden tärkeimmistä asiakokonaisuuksista vaalikampanjassa.

– Täysin varmaa puolestaan on se, että oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen AfD-puolue keskittyy omassa kampanjassaan maahanmuuttoon, monikulttuurisuuteen ja islamin rooliin Saksassa.

Iso-Markku muistuttaa, että lisäksi muun muassa talouteen, verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyvät asiat nousevat kansallisissa vaaleissa lähes aina pinnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)