Verkkouutiset

”Perusteeton byrokratia vie taloudelta miljardeja”

Kauppakamarin yritysjohtajakyselyn mukaan investointien hidastumiseen vaikuttavat byrokratia viranomaisluvissa ja rahoituksen saatavuuden kiristyminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yritysten investointiaste jatkoi Tilastokeskuksen tietojen mukaan laskuaan viime vuonna ja putosi vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä kahdella prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Rahoitusmarkkinoiden kiristynyt sääntely ja toimimattomat lupamenettelyt näivettävät investointeja ja talouden pitkäaikaisia kasvunäkymiä, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa sanoo.

Yli viidennes (22 %) johtajakyselyn vastaajasta kertoo lupabyrokratian viivästyttäneen suunniteltua investointia tai estäneen sen ilman perusteltua syytä. Vastaajista 36 prosenttia sanoo viranomaislupien takia peruuntuneiden investointien olevan arvoltaan yli viiden miljoonan euron hankkeita.

– Perusteeton byrokratia vie Suomen taloudelta miljardeja, Linnainmaa sanoo.

Viivästyksien ykkössyyksi viranomaisasioissa vastaajat mainitsevat kaavoituksen (61 prosenttia). Ongelmia tuovat myös rakennuslupiin (36 prosenttia) ja ympäristölupiin (21 prosenttia) liittyvät syyt.

– Etenkin kaavoituksessa yksittäisen virkamiehen valta on päässyt muodostumaan liian suureksi, ja lain tulkinnat ja soveltaminen vaihtelevat.

Rahoituksen saatavuus kiristynyt

Yli neljännes (26 %) kyselyyn vastanneista yritysjohtajista kertoo yrityksensä rahoituksen saatavuuden kiristyneen viime vuonna. Suunniteltu investointi on viivästynyt tai kokonaan peruuntunut rahoitusongelman vuoksi 14 prosentilla vastaajista.

Suurimmassa osassa (72 %) rahoitusvaikeuksien takia toteuttamatta jääneen investoinnin arvo olisi ollut 500 000 – 5 000 000 euroa.

– Finanssisektorin ylisääntely kiristää nimenomaan yritysrahoitusta.

Poliittinen riski kasvanut

Avoimissa vastauksissa useampi yritysjohtaja nostaa lisäksi esiin ongelmat poliittisen ympäristön ennustettavuudessa. Epävarman sisäpoliittisen tilanteen takia investoinnit ovat jäissä.

– Ei tiedä, mitä veroja ja äkkimuutoksia on tulossa, yksi vastaajista kirjoittaa.

– Poliitikot ovat toimillaan aiheuttaneet sen, että emme uskalla enää investoida kotimaahan, toinen jatkaa..

– Äkkinäiset muutokset ovat yritystoiminnalle myrkkyä, ja yritykset kokevat poliittisen riskin Suomessa kasvaneen, Linnainmaa toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)