Verkkouutiset

Työttömyys vähenee, myös piilossa oleva ja pitkäaikainen

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 260 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömyysaste oli maaliskuussa 9,6 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 10,1 prosenttia. Työttömyysasteen kausivaihteluista puhdistettu trendi oli 8,7 prosenttia.

Työllisyysaste puolestaan nousi 68,8 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 68 prosenttia.

Nuorten työttömyysaste oli maaliskuussa 23,9 prosenttia, mikä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.

Työvoiman ulkopuolella oli maaliskuussa 1 410 000 henkeä, mikä oli 0,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Heistä oli piilotyöttömiä 125 000, mikä oli 1,5 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa 317 000 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 9,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yli vuoden työttömänä oli ollut 123 000 henkeä, mikä oli 8,5 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Ekonomisti odottaa työllisyyden kohenevan edelleen

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan yksityisen sektorin työllisyys kasvoi, mutta kunnat vähensivät työvoimaa suhteessa vuodentakaiseen.

– Työttömyysasteen hidas lasku ja työllisyyden vaatimaton nousu suhteessa luottamusmittareiden ja myös kokonaistuotannon nousuun kertoo julkisen sektorin sopeutuspaineista, tuottavuuden kasvusta ja yritysten varovaisuudesta rekrytoinneissa. Ylitöiden määrä nousi voimakkaasti viime talven aikana, hän toteaa pankkinsa tiedotteessa.

Kuoppamäki odottaa talouskasvun ja luottamuksen nousun kuitenkin johtavan myös työllisyyden kohentumiseen tämän vuoden aikana.

– Mikäli maailmantalouden näkymiin liittyvät epävarmuudet etenkin poliittisella puolella pysyvät aisoissa, voisi Suomen talouskasvu ylittää kaksi prosenttia selvästikin tänä vuonna, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)