Verkkouutiset

Suomen Pankki pitää sopeutustoimia välttämättöminä

Suomen Pankki pitää julkisen talouden tilaa koskevien tavoitteiden saavuttamista lähivuosina epävarmana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Pankin tuoreen Euro & Talous -katsauksen mukaan julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä.

Jos kehysriihessä tehdyistä julkista taloutta vahvistavista toimista ei pidetä kiinni, riski julkisen talouden ylivelkaantumisesta kasvaa.

Mikäli rahoitusmarkkinoiden luottamus Suomen maksukykyyn horjuu, johtaa se Suomen Pankin mukaan julkisen velan kustannuksien kasvuun ja tätä kautta yleisten rahoitusolojen kiristymiseen. Rahoitusolojen kiristyminen taas puolestaan kasvattaisi pankkien varainhankinnan kustannuksia ja vaikuttaisi negatiivisesti luotontarjontaan ja varallisuushintoihin.

Katsauksen perusteella nämä tekijät yhdessä vähentäisivät yritysten investointihalukkuutta ja yksityistä kulutusta ja hidastaisivat tuotannon kasvua merkittävästi.

Suomen Pankin mukaan julkisen talouden rakenteellinen alijäämä on kasvanut Suomessa poikkeuksellisen paljon vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen. Julkisen talouden tilaa koskevien tavoitteiden saavuttaminen lähivuosina on sen analyysin perusteella nykyisellään epävarmaa.

”Linjaukset rakenneuudistuksista ja julkisen talouden sopeutustoimista ovat olleet ratkaisevan tärkeitä. Jos niiden toimeenpanosta syntyy epävarmuutta, luottamuksen rakentaminen uudelleen vaatii tulevaisuudessa jo esitettyä suurempia toimenpiteitä”, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi Euro & Talous -katsauksen julkaisutilaisuudessa tiistaina.

Liikasen mukaan teollisuuden rakennemuutos on heikentänyt Suomen talouden kasvupohjaa huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Luottamus talouden pitkän aikavälin näkymiin ja talouspolitiikkaan on toistaiseksi kuitenkin pitänyt.

Talous elpyy – mutta maltilla

Euroopan keskuspankin tuoreet ratkaisut euroalueen talouden korjaamiseksi nähdään Suomen Pankissa positiivisena askeleena.

”Olemme tietoisia pitkällisen hitaan inflaation riskeistä hintavakauden ja talouden elpymisen kannalta. Viime viikon päätökset ovat selvä osoitus valmiudesta ja kyvystä toimia”, Liikanen painotti.

Suomen talouden odotetaan elpyvän katsauksen tarkastelukaudella. Tänä vuonna käännöstä parempaan on kuitenkin turha odottaa.

Suomen Pankin mukaan talous kasvaa noin 1,5 prosenttia vuosina 2015 ja 2016. Tuotannon kasvu painottuu vientiin ja investointien asteittaiseen elpymiseen. Työllisyys kohenee ennustejaksolla kuitenkin vain vähän.

Myös yksityistalouksien kulutus elpyy maltillisesti. Ostovoiman odotetaan heikkenevän vielä tänä vuonna, mutta paranevan hitaasti vuosina 2015 ja 2016.

Työttömyysaste nousee vielä 2014, mutta laskee 7,8 prosenttiin vuoteen 2016 mennessä.

Suomen inflaatio on 1,5 prosentin tuntumassa vuonna 2016 heikon taloustilanteen ja palkkojen aiempaa hitaamman nousun myötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)